Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зрив "зернової угоди": Путіну поставили нові ультиматуми

Російський диктатор зустрівся з лідерами країн Африки, щоб зберегти відносини, але щось пішло не за планом

Фото: сайт Кремля, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Путін зіткнувся з критикою через зернову угоду

Фото: сайт Кремля, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Лідери країн Африки під час саміту з РФ вимагали від російського диктатора Володимира Путіна відновити зернову угоду для продовження експорту українського зерна. Також вони закликали до відновлення миру в Європі.

Про це пише Reuters.

Як відомо, Путін 27-28 липня проводить у РФ саміт з африканськими лідерами, намагаючись зберегти відносини з африканським континентом.

Натомість він зіткнувся з незадоволенням представників країн Африки тим, що РФ вийшла з зернової угоди. І хоча вони й не критикували Росію відкрито, але нагадали Путіну про "глибину стурбованості африканців наслідками війни", Особливо щодо цін на продовольство.

"Африканська (мирна) ініціатива заслуговує найпильнішої уваги, її не можна недооцінювати. Ми знову закликаємо до відновлення миру в Європі", – сказав під час саміту Путіну президент Республіки Конго Дені Сассу Нгессо.

Крім того, відновити зернову угоду закликав і президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі. Він наголосив, що "важливо досягти згоди" у цьому питанні. Reuters зауважило, що Єгипет – ключовий покупець зерна через чорноморський шлях.

Що відповів Путін

Президент РФ знову звинуватив країни Заходу в тому, що зростання світових цін на продовольство було наслідком помилок їхньої політики.

Путін також заявив, що Росія вийшла з чорноморської зернової угоди тому, що нібито Захід не дотримувався своїх зобов'язань у цій угоді, а Україна не постачала зерно в найбідніші країни.

Що відомо про припинення зернової угоди

Прессекретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що зернова угода зупиняється з 18 липня. Після цього президент України Володимир Зеленський запропонував продовжити зернову угоду без Росії.

"Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що вони готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, – то всі готові продовжувати постачання зерна", – зазначив Зеленський.

Згодом стало відомо, що Румунія готова прийняти додаткові вантажі зерна з України. Однак вікно можливостей експорту через цю країну може закритися вже у серпні.

Раніше ми розповідали, що ціни на зерно злетіли після атаки РФ по порту на Дунаї. Також ми писали про те, чому Росія знищує українське зерно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.