Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на зерно злетіли після атаки РФ по порту на Дунаї – скільки тепер коштує пшениця

Вартість пшениці у світі сягнула п'ятимісячного максимуму та зараз на найвищому рівні з лютого

Фото: Pexels, УНІАН, Мінреінтеграції. Колаж: Pro Гроші

Ціни на зерно різко зросли

Фото: Pexels, УНІАН, Мінреінтеграції. Колаж: Pro Гроші

Після атаки Росії на порт "Рені" на Дунаї, на світових ринках здорожчала пшениця. Ціни виросли до найвищого за останні п'ять місяців рівня.

Про це пише видання Bloomberg.

Аналітики пов'язують таке підвищення цін з атакою Росії на порт на Дунаї 24 липня. Адже унаслідок дій агресора постраждав важливий експортний маршрут українського зерна. Тоді було зруйновано три склади із зерном. Крім того, вибуховою хвилею пошкоджено вікна будівель та споруд у порту.

Старший аналітик Rabobank Group Майкл Магдовіц вважає, що зменшення експортних потужностей України найбільше вплине на ціни на пшеницю та кукурудзу. Натомість рослинні олії, як і раніше, можна перевозити на вантажівках і поїздах. Хоч і експортувати зерно у такий спосіб менш рентабельно.

Як змінилися ціни на зерно

Відтак ф'ючерси на пшеницю зросли на 2,6% у Чикаго до 7,7725 долара за бушель (38,7 кг). Це означає, що вони досягли найвищого рівня з 21 лютого.

Напередодні ф'ючерси підскочили до біржового ліміту. Кукурудза з постачанням у грудні подорожчала на 0,7%.

Чому Росія почала знищувати українські порти

В Головному управлінні розвідки Міноборони України вважають, що атаки РФ на українські порти пов'язані з тим, що російський диктатор Володимир Путін прагне самостійно продавати крадене з України зерно.

При цьому Росія спрямовує ракетні атаки на порти під надуманим приводом військових цілей, які насправді не існують. Однак в Києві переконані, що такі дії – "відвертий терор".

Мета Кремля – знищити українську портову інфраструктуру та запаси продовольства, що має серйозні наслідки для країни. Це здійснюється, зокрема, з метою ускладнити відновлення роботи "зернового коридору".

До того ж Путін публічно заявив про своє прагнення співпрацювати з країнами Африки та Азії щодо постачання зерна, включаючи крадене українське зерно з тимчасово окупованих територій. Крім того, Путін за допомогою таких атак хоче посіяти паніку серед цивільного населення. Однак у ГУР переконані, що такі намагання – марні.

Раніше ми писали про те, що відбувається з цінами на зерно на українському ринку. Також ми розповідали, який порт може стати альтернативою зерновій угоді.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.