Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тепер ебмарго не скасують? У Польщі здивували новою заявою щодо українського зерна

На тлі гострої суперечки між двома країнами щодо постачання зернових, у Польщі вирішили перевірити на якість зерно з України

Фото: Pexels,  Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Польщі заявили, що українське зерно шкідливе

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Вищій контрольній палаті Польщі нібито знайшли шкідливі речовини у зерновій продукції, яка надходила з України. Загалом фахівці протестували 73 зразки українського зерна.

Як повідомляє видання RMF24, в українському зерні виявили сальмонелу, пестициди, мікотоксини та важкі метали.

Зазначається, що вивчалося зерно, яке потрапляло до Польщі внаслідок "безконтрольного ввезення з України".

"Результати перевірки є приголомшливими — ціла третина українського зерна містила шкідливі для здоров'я речовини", — йдеться в повідомленні.

Так, Мінсільгосп протестував 73 зразки зерна, яке імпортували з нашої країни. У підсумку, сальмонелу виявили у 17 пробах, пестициди — у 17, ГМО — в 11 і мікотоксини — у 6.

Інші ж зразки містили важкі метали, серед яких:

  • ртуть;
  • кадмій;
  • свинець;
  • залізо.

При цьому зазначається, що у період з січня по травень 2023 року шкідливих речовин Польща знайшла у 35% відібраних зразків зерна.

Конфлікт між Україною та Польщею через зернове ембарго

У квітні 2023 року Польща в односторонньому порядку заборонили імпорт українського зерна та інших сільськогосподарських продуктів. Дії Польщі підтримали й інші країни Євросоюзу, тому Єврокомісія дозволила Польщі, Угорщині, Словаччині, Болгарії та Румунії обмежити імпорт таких товарів з України, як:

  • пшениця;
  • кукурудза;
  • насіння ріпаку;
  • соняшника.

Але 15 вересня Єврокомісія скасувала усі обмеження, але це не сподобалося Польщі, Угорщини та Словаччини. За декілька годин ці країни оголосили, що не скасовуватимуть власні обмеження на імпорт українського зерна.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 19 вересня заявив, що уряд запропонував Європейській комісії план дій щодо контролю за експортом чотирьох груп агротоварів з України. Глава уряду переконаний, що завдяки цій пропозиції вдасться уникнути будь-яких викривлень на аграрних ринках зерна сусідніх держав-членів Євросоюзу.

Водночас міністр попередив, що Україна подасть позов проти Польщі, Угорщини та Словаччини до Світової організації торгівлі через заборону імпорту української агропродукції

Тим часом заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Качка заявив, що уряд країни готовий запровадити ембарго на деякі польські овочі та фрукти у відповідь на заборону на імпорт українського зерна.

Раніше сайт Pro Гроші розбирався, як заборона на імпорт овочів та фруктів з Польщі вплине на ціни в України. Також ми розповідали, що відбувається на світовому ринку зерна вже зараз.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.