Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Готувати гаманці? Як заборона польських овочів та фруктів вплине на ціни в Україні

Пояснюємо, що відбудеться з цінами на українському ринку, якщо припиниться імпорт овочів та фруктів з Польщі

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Що буде з цінами на фрукти та овочі, якщо Україна заборонить експорт з Польщі

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Український уряд у відповідь на зернове ембарго пообіцяло заборонити постачання польських овочів та фруктів. Втім, ймовірна заборона якщо й вплине на ціни на українському ринку, то не суттєво.

Про це у коментарі редакції Pro Гроші розповів Член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

За його словами, наразі на українському ринку відсутня нестача продуктів, адже триває сезон, тож овочі та фрукти стабільно постачаються.

Щойно закінчиться сезон і обсяг продукції, який виходить на ринок почне зменшуватися, тоді овочі та фрукти подорожчають, — розповів експерт.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

Втім, на думку Пендзина, не варто очікувати якихось суттєвих змін, адже наразі якогось потужного імпорту та експорту між Україною та Польщею не відбувається. До того ж суперечка між двома країнами, як вважає економіст, не триватиме довго.

Великого значення ці заборони не мають ні для нас, ні для поляків, — додав Олег Пендзин.

Водночас він зазначив, що дії як польського, так і українського урядів, провокуватимуть зайві роздратування між країнами.

Якихось суттєвих наслідків як для польського, так і для українського ринку не буде. Ця ситуація лише спровокує значне роздратування", – підкреслив він.

Чи вплине зернове ембарго Польщі на внутрішню економіку України

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що у суперечці між Україною та Польщею "польське сільське господарство ніколи не виграє в українського".

"Там кілька сотень тисяч ферм. Це зовсім інше сільське господарство", – сказав він.

Водночас у коментарі сайту Pro Гроші член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповів, що відносини з поляками загострилися на темі зерна, а потім відобразилися на тому, що їхня країна відмовляється продовжувати держдопомогу українським біженцям.

"Якщо ми хочемо йти у Європу, а ми хочемо, то нам не треба такий опонент як Польща. Адже треба шукати місце для аграрної української продукції на європейському рівні", – зазначив експерт.

Польща не хоче бачити українське зерно на своїй території, тож буде відстоювати свою позицію до кінця. Розв'язати цю проблему, можливо, вдасться за півтора-два роки, але результат буде невідомий. Втім, впродовж цього періоду зерновий конфлікт між країнами ніяк не вплине на українську економіку.

Раніше ми писали, як Україна пропонує Польщі розв'язати зернове питання. Також ми розповідали, що польський уряд назвав нову умову для вступу України до ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.