Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Зернова угода" буде працювати: хто погодився гарантувати безпеку суден з українським зерном

Навіть якщо РФ не погодиться продовжувати дію "зернової угоди", коридор для суден з українським зерном отримає захист та буде працювати й далі

Фото: УНІАН, Вікіпедія, Мінінфраструктури. Колаж: Pro Гроші

Кораблі ВМС Туреччини готові гарантувати безпеку суден із зерном

Фото: УНІАН, Вікіпедія, Мінінфраструктури. Колаж: Pro Гроші

Росія неодноразово погрожувала не продовжувати дію "зернової угоди", яка спливає 17 липня. Але навіть якщо РФ не буде надалі брати участі в угоді, "зерновий коридор" не припинить роботу – гарантувати безпеку суден з українським зерном будуть Військово-морські сили Туреччини.

Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук на брифінгу 11 липня.

За словами Марчука, повноцінно працювати "зерновий коридор" не буде в липні та серпні, оскільки будуть йти переговори щодо його подальшої долі. Але, додав він, навіть якщо Росія не погодиться продовжувати дію угоди, вже є підтвердження від Туреччини, що саме її ВМС гарантуватимуть безпеку зерновозів.

"Ми від Туреччини отримали підтвердження, що вони готові своїми військово-морськими силами гарантувати проходження коридором до Босфору. Це також викликає певне оптимістичне бачення подальшої історії з експортом української продукції", – запевнив Марчук.

"Зерновий коридор" під загрозою?

Росія вже не перший раз робить гучні заяви про те, що нібито заблокує "зерновий коридор". Кремль обурюється, що умови, які він намагається просунути для подальшої роботи угоди – зняття санкцій з "Россельхозбанку" та поновлення експорту російського аміаку через Україну – не виконуються. Європа не планує знімати обмеження з підсанкційного банку, а ділянку аміакопроводу "Тольятті – Одеса" у Харківській області взагалі пошкодили обстрілами – що цікаво, самі ж росіяни.

Втім, майже так поводилася РФ і в минулі рази. Наприклад, востаннє угода подовжувалася 17 травня після неодноразових заяв Росії про те, що подовження не буде. Відразу після погодження Москва почала відверто саботувати дію "зернової угоди" – затягувати з перевіркою суден, не видавати дозволи на проходження до українських портів тощо.

З іншого боку, кілька днів, поки "зерновий коридор" працював без участі РФ, його робота дуже сильно прискорилася. Також в угоді зацікавлена Туреччина, оскільки турецькі компанії непогано заробляють на транспортуванні та перепродажу українського зерна. Тому угода, скоріше за все, буде працювати й далі, навіть без участі РФ, щобільше, угода буде більш ефективною, тому що Росія не буде вставляти палиці у колеса тим, хто транспортує українське зерно.

Раніше ми розповідали, яку ще українську продукцію заборонили постачати в країни ЄС. Також ми писали, як робота "зернового коридору" вплинула на економіку України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.