Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росія блокує зернову угоду — як це вдарить по економіці

Влада України каже, що саботаж та гальмування роботи з боку російської делегації в СКЦ триває вже сім місяців поспіль

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У черзі на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікують 50 суден

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зернова ініціатива знову зупинена. Це сталося через те, що Росія заблокувала реєстрацію вхідного флоту до всіх українських портів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

"Спільний координаційний центр (СКЦ) у Стамбулі оголосив про неможливість складання інспекційного плану на 1 червня через чергову безпідставну відмову російської делегації реєструвати вхідний флот до участі в Ініціативі", — йдеться у повідомленні.

Росія зареєструвала тільки одне судно

Згідно з даними українського відомства, Росія з 30 на 31 травня без пояснень зареєструвала для інспекції лише одне вхідне судно на порт "Чорноморськ", в той час, коли інші сторони СКЦ підтвердили до участі в Чорноморській ініціативі 10 суден на три порти.

"У черзі на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікують 50 суден, на які має бути завантажено 2,4 мільйона тонн продовольства для світу. Це майже вдвічі більший обсяг, ніж було експортовано в травні. Деякі судна очікують інспекції СКЦ понад 3 місяці. Це понад 1 мільярд доларів збитків, які позначаються на кінцевій вартості продовольства для світу", — наголошують у міністерстві.

Україна вимагає поновити роботу

Повідомляється, що українська делегація направила листа до Секретаріату СКЦ з вимогою відновити повноцінну роботу в складі трьох інспекційних команд та дев’яти інспекцій на день, як того вимагають процедури СКЦ.

У міністерстві нагадали, що саботаж та гальмування роботи з боку російської делегації в СКЦ продовжується вже сім місяців, в результаті чого світ недоотримав мінімум 20 мільйона тонн продовольства.

Що відбувається з імпортом українського зерна

Як ми раніше розповідали, Росія на початку повномасштабного вторгнення отримала повний контроль над морськими портами у Чорному морі. Відповідно, Україна, яка є одним із найбільших у світі експортерів зерна, почала шукати альтернативні маршрути постачання своєї агропродукції, зокрема через території Польщі та Румунії.

Але частина українського зерна, яке отримував Європейський союз, залишалася у найближчих країнах. Через це зерно на внутрішньому ринку ЄС почало стрімко дешевшати, а це не сподобалось деяким фермерам.

Тому деякі країни в односторонньому порядку заблокували імпорт українських зернових. Серед них:

  • Польща;
  • Угорщина;
  • Словаччина;
  • Болгарія.

Згодом Європейська комісія офіційно дозволила країнам блокувати збут української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику на своїй території. У відповідь на це нашій державі відкрили транзит агропродукції в інші країни.

Крім того, Єврокомісія виділила 100 млн євро допомоги постраждалим європейським фермерам.

Раніше ми пояснювали, якої шкоди завдає українській економіці зернова блокада. Також ми писали, як можуть змінитися ціни на зерно впродовж 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.