Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде з гривнею, якщо роботу "зернового коридору" зупинять

Експертка пояснила, чи варто чекати на девальвацію гривні вже у липні

Фото: УНІАН, Мінекономіки. Колаж: Pro Гроші

Експертка оцінила вплив зупинки "зернової угоди" на українську гривню

Фото: УНІАН, Мінекономіки. Колаж: Pro Гроші

Навіть якщо дія "зернового коридору" припиниться у липні, це не означатиме миттєву девальвацію гривні. Адже Україні раніше вдалося забезпечити підтримання стабільного курсу гривні.

Про це заявила ексголова ради Незалежної асоціації банків України, експертка у сфері фінансів Олена Коробкова у коментарі "Укрінформ".

Чи загрожує економіці України припинення дії "зернового коридору"

Коробкова пояснила, що для української економіки існує високий ризик через загрозу зриву "зернової угоди". Вона зауважила, що дефіцит зовнішньої торгівлі за останні 12 місяців становив 22 млрд доларів, тобто понад 13% ВВП.

Наразі продукція агропромислового комплексу (АПК) становить приблизно дві третини українського експорту. А він в свою чергу залежить від роботи "зернового коридору".

"Вимушена втрата цього експорту загрожує не тільки торговельному балансу, а й заробіткам українських аграріїв, не кажучи вже про ВВП загалом і про світову продовольчу безпеку", – пояснила експертка.

Що буде з гривнею через загрозу зриву "зернової угоди"

За словами Коробкової, якщо роботу "зернового коридору" все таки не продовжать, у найближчій перспективі стабільності гривні це не загрожує.

Вона зауважила, що НБУ через війну дотримується політики фіксованого обмінного курсу. Це вдається забезпечувати фінансово завдяки надходженнями міжнародної фінансової допомоги.

Експертка пояснила, якщо у разі припинення дії "зернової угоди", Нацбанк буде збільшувати продаж іноземної валюти щонайбільше на 1 млрд доларів на місяць. Однак, за її словами, в умовах надходження іноземної фінансової допомоги середнім темпом 3,8 млрд доларів на місяць це цілком можливо забезпечити.

Також Коробкова додала, що нещодавно золотовалютні резерви України сягнули рекордного показника за останні 10 років. Завдяки зовнішній допомозі вони становили 39 млрд доларів. За словами експертки, цей фактор забезпечить додаткову потужність для підтримання стабільного курсу гривні.

"Тому в разі непродовження дії "зернового коридору" в липні не варто очікувати жодної моментальної девальвації гривні", – переконана Коробкова.

Водночас, в НБУ не виключили, що припинення роботи "зернового коридору" може спровокувати посилення тиску на гривню.

Раніше ми писали про те, чого чекати від курсу долара до кінця липня. Також ми розповідали, що і чому впливає на вартість пшениці в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.