Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зернову угоду продовжили — які наслідки для економіки України

З'ясовували подробиці продовження експорту українського зерна Чорним море ще на дві місяці, до 18 липня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Експорт зерна з України продовжили ще мінімум на два місяці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У середу, 17 травня, Україна, Туреччина, ООН та Росія домовилися про продовження зернової угоди. Експорт українського зерна Чорним морем відбуватиметься ще як мінімум два місяці.

Про це повідомив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Зміст
1.На який строк продовжили зернову угоду
2.Яка реакція української влади
3.Наслідки для економіки України
4.Що відбувалось раніше
5.Чому імпорт українського зерна потрапив під заборону

На який строк продовжили зернову угоду

"Завдяки зусиллям нашої країни, підтримці наших російських друзів та внеску наших українських друзів, було ухвалено рішення про продовження угоди про Чорноморський зерновий коридор ще на 2 місяці", - зазначив глава турецької держави.

Ердоган додав, що його країна продовжить зусилля щодо виконання всіх положень "зернової угоди", виконуючи всі її умови.

Яка реакція української влади

Також, український міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков підтвердив, що "зернову угоду" продовжили до 18 липня.

"Світ продовжить отримувати українську продукцію завдяки зусиллям наших партнерів по угоді – Туреччини та ООН. Ми вдячні партнерам за непохитну та цілеспрямовану позицію в тому, що угода має працювати надалі та на умовах, які підписали всі сторони", - написав міністр.

Чиновник наголосив, що Україна вітає продовження угоди, але зазначив, що "договір має працювати ефективно – для цього потрібно усунути проблеми, які вже кілька місяців поспіль створює РФ шляхом саботування інспекцій та реєстрації нового флоту".

Наслідки для економіки України

Продовження зернової ініціативи для України — це можливість залишатися топовою аграрною країною, бо це означає, що український фермер буде сіятися і зможе отримати від свого врожаю дохід, тобто йдеться про збільшення ліквідності аграріїв.

Що відбувалось раніше

Востаннє зернову угоду продовжували до 18 травня. Але Росія вже на початку місяця почала блокувати вивіз зерна з України морем, вона відмовлялася проводити інспекції суден.

При цьому Україна у рамках зернової угоди не веде прямих переговорів з Росією. Існує дві дзеркальні угоди, одну з яких між собою погоджують Україна, ООН та Туреччина, а другу – Росія, ООН та Туреччина.

Чому імпорт українського зерна потрапив під заборону

?

Заслужений економіст України Олексій Плотніков пояснив редакції Pro Гроші, що країни, які пішли на такий крок, стикнулися з протестами місцевих фермерів та аграріїв. Відповідно, заборона на імпорт зернових з України може допомогти розвиватися аграріям цих країн.

Натомість для України усе може бути по-іншому, адже наша країна мала певну опосередковану допомогу від Єврокомісії, а саме звільнення українського зерна від мита.

Після заборони імпорту знизиться попит, тому Україна може зазнати значних втрат. Якщо така тенденція збережеться, то не виключено, що криза розпочнеться вже серед вітчизняних аграріїв.

Раніше ми розповідали, яку ще українську продукцію заборонили постачати в країни ЄС. Також ми писали, як робота "зернового коридору" вплинула на економіку України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.