Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна та Молдова погодили нові тарифи на перевезення зерна – що змінилося

Молдова погодилася знизити тарифи на транзит агропродукції залізницею

Фото: Unsplash, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Молдова не впреше допомагає України від початку повномасштабного вторгнення Росії

Фото: Unsplash, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Україні конче потрібен стабільний ринок збуту зерна та агропродукції, попри те, що постійні нервові "вибрики" з боку РФ заважають налагодженню даного процесу. Цього разу Молдова вирішила подати руку допомоги, погодивши знижку на залізничне переправлення вантажів у порти.

Таке повідомлення з'явилося на офіційному сайті пресслужби Мінагрополітики.

Як зміняться умови транзитної угоди з Молдовою

Молдовська залізниця погодилася надати знижку у розмірі 27% від поточних тарифів на транзитні перевезення української агропродукції через територію Республіки Молдова у напрямку портів Рені, Джурджулешти та Галац.

Про цю знижку домовилися під час онлайн-зустрічі Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, міністр сільського господарства та харчової промисловості Республіки Молдова Володимир Боля та голова Молдовської залізниці. У зустрічі також брали участь представники української залізниці.

Нові тарифні умови наберуть чинності з 15 липня 2023 року.

Важливо! Згідно з новими тарифними умовами на транзитні вантажі:

  • Застосування коефіцієнта знижки до базових тарифів буде застосовуватись тільки при дотриманні обсягів перевезень всіма експедиторськими організаціями.
  • Для перерахунку тарифу необхідно виконати одну з двох умов:
  1. виконання встановленого обсягу вантажних перевезень протягом місяця;
  2. середньомісячний обсяг перевезених вантажів протягом останніх трьох місяців повинен бути більшим або рівним встановленому обсягу вантажних перевезень протягом місяця.

Росія намагається блокувати дію "зернової угоди"

Вже вкотре Росія робить гучні заяви щодо блокування "зернового коридору". Кремль обурюється тим, що пропоновані ним умови для подальшого функціонування угоди не виконуються. Європа ж своєю чергою не планує знімати обмеження з підсанкційного "Россельхозбанку". Ділянка аміакопроводу "Тольятті – Одеса" у Харківській області була пошкоджена під час обстрілів з боку самої РФ.

Подібним чином Росія вчиняла і раніше. Одразу після погодження про продовження дії угоди 17 травня, Москва почала систематичні саботування, затягуючи перевірки суден, не видаючи дозволи на проходження до українських портів і так далі.

Однак, протягом тих кількох днів, поки "зерновий коридор" функціонував без участі Росії, його роботу було значно прискорено.

В угоді також зацікавлена й Туреччина, оскільки турецькі компанії добре заробляють на транспортуванні та перепродажу українського зерна. Таким чином, існує ймовірність, що угода продовжить працювати й без участі Росії. Щобільше, вона буде в рази ефективнішою, оскільки Росія не ставитиме "палки в колеса" тим, хто транспортує українське зерно.

Раніше ми розповідали, що відбувається зі світовим нафтовим ринком. Також писали, що Група "Метінвест" планує побудувати новий завод.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.