Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З Одеси надійшла невтішна звістка про роботу зернового коридору – що відомо

Росія намагається зірвати дію зернової угоди, а протягом останнього місяця вона фактично не працює

Фото: Мінінфраструктури, Pexels. Колаж: Pro Ukraine

Дію зернової угоди можуть призупинити

Фото: Мінінфраструктури, Pexels. Колаж: Pro Ukraine

В порту Одеси завантажили останні два балкери, які очікували на відправку в межах Чорноморської зернової ініціативи. 85 тисяч тонн зерна планують відправити до Єгипту. Чи будуть відправки далі – невідомо, оскільки Росія продовжує блокувати продовольство для світу.

Про це повідомили у Мінінфраструктури.

Як відомо, Росія відмовилася проводити інспекцію суден "на вхід", тобто тих, які прямують до українських портів під завантаження. Наразі з цієї причини в територіальних водах Туреччини заблоковані 29 суден. Вони могли б вивезти з України понад 1,4 млн тонн аграрної продукції.

"Останні кілька місяців зерновий коридор практично не працює. Наразі ми спільно з партнерами докладаємо максимум зусиль, щоб українське зерно надходило на ринки в необхідному для світу обсязі", – пояснив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

У період з 1 червня до 10 липня із запланованих 150 інспекцій суден відбулось лише 70. Росія відмовляється переводити перевірки. Наступного разу вони мали б відбутися 14 липня. За даними української сторони, в зоні інспектування зараз залишився лише вхідний флот.

Загалом за останні 11 днів з українських портів вийшли лише шість суден з 215 000 тонн агропродукції.

Росія шантажує припиненням зернової угоди

Керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк повідомила, що Росія нещодавно атакувала південь України, що спричинило загоряння припортових терміналів з зерном.

"Цілком очевидно, що спрямована атака була зорієнтована на портовий напрямок, зокрема споруди й термінали. Ворог шантажує припиненням зернової угоди, намагаючись чинити такий тиск", – пояснила Гуменюк.

Вона розповіла, що російські дрони, які атакували термінали, було знищено. Однак через падіння уламків все ж сталося загорання, хоча воно і не завдало критичних пошкоджень, а пожежа була "швидко ліквідована".

Що буде з гривнею, якщо роботу "зернового коридору" зупинять

Ексголова ради Незалежної асоціації банків України, експертка у сфері фінансів Олена Коробкова вважає, що зрив "зернової угоди" завдасть серйозної шкоди українській економіці. Вона зауважила, що дефіцит зовнішньої торгівлі за останні 12 місяців становив 22 млрд доларів, тобто понад 13% ВВП.

Експертка пояснила, що наразі продукція агропромислового комплексу (АПК) становить приблизно дві третини українського експорту. А він своєю чергою залежить від роботи "зернового коридору". Тож втрата цього експорту загрожує не тільки торговельному балансу, а й заробіткам українських аграріїв та ВВП загалом.

Водночас Коробкова зауважила, що навіть у разу зупинки "зернового коридору" у найближчій перспективі жодних загроз стабільності гривні не буде, тож в липні моментальної девальвації гривні чекати не варто.

Раніше ми писали про те, хто погодився гарантувати безпеку суден з українським зерном. Також ми розповідали, скільки врожаю зерна продали аграрії за 2022 рік.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.