Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати під час війни: чи мають зберігати виплати за мобілізованим працівником

В українському законодавстві чітко визначено, чи можуть військовослужбовці отримувати середню зарплату за місцем роботи

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи повинні роботодавці платити зарплату мобілізованим працівникам

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Оскільки в Україні триває загальна мобілізація й чималу кількість чоловіків призвали на військову службу, постає питання, чи повинні роботодавці платити їм середньомісячну зарплату за цей час.

Відповідь міститься в Законі "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин" від 01.07.2022 року №2352-IX.

В документі йдеться про обов’язки роботодавців під час мобілізації. Зокрема за працівниками, яких призвали на службу, необхідно зберігати тільки робоче місце й посаду. Тобто виплата заробітної плати не передбачена. Втім є виключення, за якими компанії не можуть відмовити співробітникам у щомісячних нарахуваннях.

Мова про добровольців територіальної оборони. В Законі "Про військовий обов’язок та військову службу" міститься перелік видів військової служби, але добровольчі формування туди не входять, отже вони потрапляють під дію ч.1 ст. 119 Кодексу законів про працю. Ця норма зберігає за тероборонцями виплату середнього заробітку, оскільки вони в робочий час виконують державні та громадські обов'язки.

Для підтвердження своєї причетності необхідно надати роботодавцю контракт добровольця територіальної оборони та довідку члена добровольчого формування, видану командиром на вимогу. Цей документ містить інформацію про включення до списку осіб, залучених до виконання вказаних обов’язків.

Норми чинного законодавства поширюються на юридичних осіб і ФОПів. Керівники повинні зберігати трудові гарантії за своїми співробітниками та забезпечувати їх стабільними виплатами до завершення воєнного стану, до звільнення зі служби чи до закінчення контракту.

Як забронювати працівника

Підприємства можуть забронювати до 50% військовозобов’язаних осіб, тим самим надаючи їм відстрочку від мобілізації до шести місяців. Звісно, далеко не всі компанії належать до визначених категорій, яким дозволено бронювати персонал. Наприклад, вони не визнані критично важливими під час воєнного стану. Але якщо в Міністерстві оборони погодили потребу, варто зібрати пакет документів і направити до Міністерства економіки.

Йдеться про інформацію щодо працівників, яким потрібна відстрочка: їх військово-облікова спеціальність, звання та ТЦК, де стоять на обліку. Все це необхідно внести у спеціальну табличку на бронювання. Також варто написати лист-обґрунтування, що засвідчує відповідність військово-облікових документів інформації, поданої в табличках.

До всього керівник має повідомити про кількість військовозобов’язаних осіб на підприємстві, загальну чисельність персоналу, кількість вже заброньованих співробітників і тих, кого ще планують забронювати.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть призовника викликати до військкомату під час лікарняного. Також ми повідомляли, що в Україні змінили деякі умови проходження ВЛК і розповідали, що дозволили військовозобов'язаним.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.