Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: як забронювати працівників та які документи потрібні

Керівникам підприємств потрібно уважно збирати пакет документів, аби в результаті працівникам все ж таки надали таку відстрочку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як проходить процедура бронювання та що для цього потрібно

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні отримати відстрочку від мобілізації можуть не лише особи, які не придатні до військової служби, а й військовозобов'язані працівники деяких підприємств. Для цього керівникам потрібно надати певні документи та списки на бронювання від призову цих осіб.

Про це йдеться у Постанові №76.

Які документи потрібно надати

У разі, якщо підприємство визнали критично важливим об'єктом під час воєнного стану, керівники мають зібрати певний пакет документів на бронювання працівників. Відомо, що забронювати можна до 50% військовозобов’язаних осіб.

Пакет документів має містити:

  • необхідну інформацію про працівників, а саме — військово-облікова спеціальність, звання особи та ТЦК, де вона стоїть на обліку. Таку інформацію потрібно внести до таблички у списку на бронювання;
  • лист-обґрунтування з певними положеннями. Ключова вимога – засвідчення працівника або керівника, що військово-облікові документи відповідають інформації в поданих табличках;
  • довідка про кількість військовозобов’язаних з інформацією про загальну чисельність працівників, кількість військовозобов'язаних на підприємстві, а також інформацію про те, скільки осіб вже заброньовано та скільки планують забронювати.

Як проходить процедура бронювання

Після того, як Генштаб погодить списки на бронювання, їх мають передати до Мінекономіки, яке вже ухвалює остаточне рішення. Якщо бронювання працівників ухвалили, Генштаб має довести цю інформацію до військових комісаріатів (ТЦК і СП).

Фіналом процедури бронювання є зарахування осіб на спеціальний облік. Тобто, витяг про бронювання з наказу Мінекономіки ще не означає, що особа остаточно заброньована.

Якщо у представників ТЦК виникнуть якісь зауваження до документів, наприклад, неправильно вказані прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікова спеціальність (профіль) тощо, то вони мають право не поставити цих осіб на спеціальний облік.

Раніше ми розповідали, хто має право служити тільки за бажанням та за місцем проживання. Також ми писали, коли бронювання може бути скасовано. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.