Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи можуть призовника викликати до військкомату під час лікарняного

Під час воєнного стану вручати повістки можуть всім чоловікам призовного віку, які не мають відстрочки від мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Важливо, щоб лікарняний був правильно оформлений

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні деякі чоловіки призовного віку можуть бути заброньованими від мобілізації. Однак тих військовозобов'язаних, які не мають такого виду відстрочки, можуть викликати до військкомату у будь-який момент. Проте, як діяти, коли в цей час особа знаходиться на лікарняному?

Про це розповів адвокат Андрій Карпенко.

Що потрібно робити у такому випадку

Адвокат зазначив, що для того, аби підтвердити свою тимчасову непрацездатність, потрібно прослідкувати, аби лікарняний був правильно оформлений. Наразі основною формою такого документа є електронна. Електронний листок непрацездатності формується на основі електронного медичного висновку, який створює лікар.

Військовозобов'язаний працівник має повідомити роботодавця про тимчасову непрацездатність у будь-який доступний спосіб комунікації з ним. Після цього керівник зможе побачити всю необхідну інформацію про лікарняний у своєму Електронному кабінеті роботодавця на порталі Пенсійного фонду України.

Під час лікарняного працівники мають право не виходити на роботу, зокрема, аби ознайомитися з наказами роботодавця щодо виклику до військкоматів. Адвокат також наголосив, що після завершення лікарняного варто дочекатися повторного візиту представників ТЦК.

Яке покарання загрожує призовникам за неявку до військкомату після отримання повістки

У разі неявки до військкомату за відсутності поважних причин українським законодавством передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність.

Якщо призовнику вперше вручили повістку для уточнення облікових даних або проходження медкомісії, а він не з’явився до військкомату, йому загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 1 700 до 3 400 грн (для посадовців — від 3 400 грн до 5 100 грн).

У разі повторного отримання повістки та неявки до військкомату, призовник може сплатити штраф у розмірі від 3 400 до 5 100 грн (для посадовців — від 5 100 грн до 8 500 грн).

Якщо проігнорувати повістку третій та четвертий раз військовозобов'язаним може загрожувати кримінальна відповідальність.

Наприклад, якщо призовник пройшов медкомісію, та його офіційно визнали придатним до військової служби, але він не з’явився до військкомату, то відповідно до ст. 336 Кримінального кодексу України, ухилення від призову на службу у період воєнного часу карається позбавленням волі від 3 до 5 років.

Раніше ми розповідали, що робити студентам, яким вручили повістку. Також ми писали, чи можуть українцям вручати повістки на кордоні. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.