Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати військовослужбовців у травні – про що варто знати

З'ясовували, з яких частин складається грошове забезпечення військовослужбовців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які зарплати військових у травні 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Грошове забезпечення військовослужбовця в нашій державі під час повномасштабної війни востаннє зазнало змін наприкінці січня 2023 року, тоді Міноборони змінило порядок нарахування додаткових виплат.

Сайт Pro Гроші розбирався, скільки отримуватимуть військовослужбовці в травні.

Яким чином змінились виплати

Якщо раніше військові включно із строковиками та курсантами отримували 30 тисяч гривень доплат, то з лютого ці гроші отримують лише ті бійці, які перебувають у визначеній офіційним переліком зоні бойових дій. Військові, які наразі служать на передовій, як і раніше отримують 100 тисяч гривень винагороди.

Як визначається зарплатня військовослужбовця

Грошове забезпечення військового складається з двох частин:

  • основної, яка залежить від посади; військового звання; тривалості, інтенсивності й умов військової служби; кваліфікації.
  • додаткової – надбавки за особливості проходження служби, режим секретності, за науковий ступінь, вчене, почесне чи спортивне звання.

У лютому Міноборони підвищило мінімальну суму грошового забезпечення до 20 тисяч гривень для солдата-контрактника та до 17 тисяч гривень для надзвичайників і поліціянтів.

Чи повернуть військовим додаткову винагороду

Раніше ми вже писали, що скасування додаткових виплат захисникам викликало хвилю критики. Відразу декілька петицій з пропозиціями повернути доплати набрали необхідну кількість голосів, а у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт № 9071 з пропозицією повернути доплати.

10 квітня народні обранці схвалили ухвалили законопроєкт № 8312 з правкою про повернення доплат. Причому, надбавки вирішили повернути також усім поліціянтам та рятувальникам. Закон набере чинності лише у разі підписання президентом України Володимиром Зеленським.

Наразі ж у Верховну Раду уже внесли постанову, яка може заблокувати повернення додаткових доплат. Щоправда, найближчим часом її розглядати не будуть.

Грошова допомога військовим по інвалідності

Сума виплат залежить від встановленого прожиткового мінімуму та групи інвалідності. Якщо інвалідність настала в результаті поранення або захворювання під час виконання бойового завдання, розмір виплат становитиме:

  • I група – 1 073 600 грн (400 прожиткових мінімумів);
  • II група – 805 200 грн (300 прожиткових мінімумів);
  • III група – 671 000 грн (250 прожиткових мінімумів).

Хто буде мобілізований після строкової служби

Військовозобов'язані, звільнені зі строкової служби, протягом 5 днів з дня звільнення зобов’язані прибути до відповідного ТЦК для розв'язання наступних питань:

  • взяття на військовий облік;
  • призову на військову службу під час мобілізації на особливий період;
  • прийняття на військову службу за контрактом;
  • звільнення у запас чи у відставку з підстав та у порядку визначених законом.

Отже, з тексту законопроєкту випливає, що ті, хто не скористаються правом на відстрочку, знову можуть бути мобілізованими на загальних підставах.

На думку нардепів, якщо такий закон схвалити, держава не втратить підготовлених молодих бійців, яких зможе залучити в контрнаступі, який готується.

Раніше ми писали, скільки платять захисникам у тилу у 2023 році. Також ми розповідали, як військовим отримати виплати на соціально-побутові потреби.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.