Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Замість паперових гривень будуть монети? Яких змін чекати з 1 січня від НБУ

У новому році банки України не видаватимуть в касах старі банкноти за всіма видами готівкових операцій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці отримають нові гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 січня 2023 року поступово вилучатимуть з обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003-2007 років. Їх замінять на монети 5 та 10 гривень та банкноти 20 та 100 гривень нового покоління.

Про це повідомляє НБУ.

У новому році банки України не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій, а НБУ припинить давати такі банкноти касам банків.

"Проте такі банкноти залишаються дійсними платіжними засобами. Громадяни зможуть продовжувати ними розраховуватися без обмежень, їх не потрібно буде спеціально обмінювати", — йдеться в повідомленні.

Поступово старі банкноти замінять новими "сріблястими" монетами номіналом 5 та 10 гривень зразка 2018 року та оновленими банкнотами номіналом 20 та 100 гривень.

Монета за 70 тисяч гривень

Раніше ми писали, що рідкісну монету номіналом 1 гривня продають майже за дві тисячі доларів або 70 000 грн. Майже всі копійки номіналом 1 гривня, випущені у 1992 році, є пробними, тому знайти їх в обігу наразі неможливо. Інколи вдається купити на аукціонах, але ціни неймовірно високі. Річ у тім, що карбування монет відбувалося під час налаштування обладнання, тож їх вважають незакінченими, а тираж досі невідомий.

Перші копійки не мали напису на гурті, тобто він абсолютно гладенький. Різновид такої монети – 1.1ААг, а вартість орієнтовно в межах 10-20 тисяч гривень. На момент карбування не було в наявності інструменту для нанесення напису на гурт.

Які монети цікавлять нумізматів в Україні

На порталах онлайн-аукціонів часто з'являються екземпляри, які вражають своєю ціною. Нумізмати не шкодують коштів, щоб придбати у колекцію дійсно рідкісні, цінні речі. Наприклад, за 12 000 грн купили 1 гривню, виготовлену в 1995 році, різновиду 2АА1.2. Продавець зазначив, що монету викарбувано з латуні, а відмінною характеристикою є вузький кант, що робить її дійсно дуже цінною.

За 18 000 грн на аукціоні купили монету номіналом 10 копійок, виготовлену в 1992 році. Торгів не відбувалося, оскільки власник заклав фіксовану ціну. Вона характеризується матеріалом (алюмінієва бронза), а також ідеальним зовнішнім станом. Високу вартість копійці додав широкий проріз шостого зерна у другому колосі, гурт з дрібною насічкою та округлий середній зуб тризуба.

Раніше ми розповідали, яку монету продають в Україні за 12 тисяч гривень. Також ми писали, що українцям презентували нові монети з патріотичною символікою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.