Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ще одна унікальна монета! Що особливого в копійці, яку продають за 8 тисяч гривень

Нумізмати не шкодують грошей для поповнення своїх колекцій дійсно цінними екземплярами монет

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чим ця монета може зацікавити колекціонерів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Серед колекціонерів в Україні дуже цінуються рідкісні та цікаві монети. Щоб поповнити свою колекцію ексклюзивними екземплярами, вони готові платити великі гроші.

Одну з таких монет можна побачити на аукціоні Violiti.

Що особливого в монеті

Монета номіналом 50 копійок 1995 року виготовлена з міді та покрита нікелем, тоді як більшість монет такого номіналу у 1994-1997 роках виготовляли з латуні. Саме в цьому є цінність даної монети.

Реставрації ця монета не підлягала — попри те, що вона знаходилася в обігу, копійка доволі добре збереглася, це можна побачити на фото.

Скрин: Violiti
Скрин: Violiti

Скрин: Violiti

Скрин: Violiti

Наразі за лотом слідкують 37 осіб, при цьому зроблена була лише одна ставка – 8 000 гривень, термін торгів закінчується ввечері 29 грудня, тому ціна може ще значно зрости.

На аверсі монети зображено тризуб (із середнім вузьким зубом), напис "Україна", та дата випуску – 1995. На реверсі монети вказано номінал "50 копійок", по колу розташовані грона винограду. Дизайн всіх монет такого номіналу однаковий, різниця тільки у варіантах штаму, що застосовується при карбуванні. Ця монета має великий гурт.

Серед колекціонерів найбільше цінуються українські монети, які мають дефекти або були випущені пробним тиражем. Монети 1995 року випуску зустрічаються дуже рідко, адже більшість монет цього номіналу почали виготовляти у 1996 році. Усі монети 1992, 1994, 1995 та 1996 років були виготовлені на Луганському верстатобудівному заводі.

Монета за 70 тисяч гривень

Рідкісну монету номіналом 1 гривня продають майже за дві тисячі доларів або 70 000 грн. Майже всі копійки номіналом 1 гривня, випущені у 1992 році, є пробними, тому знайти їх в обігу наразі неможливо. Інколи вдається купити на аукціонах, але ціни неймовірно високі. Річ у тім, що карбування монет відбувалося під час налаштування обладнання, тож їх вважають незакінченими, а тираж досі невідомий.

Перші копійки не мали напису на гурті, тобто він абсолютно гладенький. Різновид такої монети – 1.1ААг, а вартість орієнтовно в межах 10-20 тисяч гривень. На момент карбування не було в наявності інструменту для нанесення напису на гурт.

Раніше ми розповідали, яку монету продають в Україні за 12 тисяч гривень. Також ми писали, що українцям презентували нові монети з патріотичною символікою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.