Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ ввів у обіг пам’ятну монету, присвячену відомому гумористу – кому саме

Монета виготовлена з нейзильберу та випущена тиражем 30 тисяч екземплярів

Фото: Мінфін, НБУ. Колаж: Pro Гроші

НБУ випустив нову пам'ятну монету

Фото: Мінфін, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України вкотре випустив у обіг пам’ятну монету, присвячену видатному українцю. Номінал становить 2 гривні, тираж – 30 тисяч штук.

Деталі повідомляє пресслужба НБУ на офіційному сайті.

Монету цього разу присвятили одному з найпопулярніших українських гумористів Павлу Глазовому. Його професійна діяльність була просякнута добром, усмішками, радістю та щирістю. Всі вірші поета, його гумор сповнені дотепністю, влучністю, доброзичливістю, він ніколи не жартував злісно чи образливо, зате використовував іронію та сатиру, чим заробив собі репутацію народного байкаря. Навіть назви книжок Павла Глазового досить чітко характеризують зміст: "Смійтесь друзі, на здоров`я", "Щоб вам весело було", "Весела розмова", "Хай вам буде весело" тощо.

 | Фото: НБУ
 | Фото: НБУ

Пам’ятна монета від НБУ

Фото: НБУ

Пам’ятна монета від НБУ

Фото: НБУ

За інформацією Національного банку, художником є Микола Кочубей, який створив зовнішній вигляд багатьох інших пам’ятних монет від НБУ. Маса одного екземпляру – 12,8 г, діаметр – 31 мм, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, матеріал – нейзильбер (сплав міді, цинку та нікелю). Всього світ побачать 30 тисяч таких монет.

"Невичерпними джерелами творчості гумориста є скарби живої мови, іскристі перлини народної мудрості. Притаманні письменнику любов до рідної землі, свого народу, вболівання за українську мову, українське мистецтво, донесені до людей в гумористичній формі, підбадьорюють у найскладніші хвилини життя, а творчість – відкрита сторінка веселої вдачі українського народу", – йдеться у повідомленні Нацбанку.

До речі, гуморески Павла Глазового входили до репертуару народних артистів України Андрія Сови, Анатолія Паламаренка, Валентина Дуклера, Анатолія Литвинова, Ніни Крюкової, Володимира Калашникова та багатьох інших майстрів сміху.

Що зображено на аверсі та реверсі

На аверсі монети вгорі зображено напис "Україна", внизу викарбувано номінал – 2 гривні. Також поруч знаходиться логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України. Вгорі ще бачимо малий Державний Герб України та рік карбування – 2022. По центру художник розмістив композицію з розгорнутою книгою, на тлі якої – крісло-гойдалка. Над ним літає муза, а праворуч розмістилися театральні маски.

Реверс зображає портрет поета-гумориста на тлі книги, навколо його голови написи – усмішки, байки, гуморески. Внизу викарбувано роки життя Павла Глазового (1922-2004 рр.), а ліворуч та праворуч на дзеркальному тлі левітують образи героїв його гуморесок.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні продають цінну монету за 12 тисяч гривень. Також ми повідомляли, як виглядає монета, яку нумізмати оцінюють у 70 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.