Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Корупція під час війни: хто і за скільки пропонує українцям не служити в армії

CБУ викрила одразу 10 злочинних схем, завдяки яким українські чоловіки уникали призову до лав ЗСУ та навіть намагалися виїхати за кордон

Фото: УНІАН, СБУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні розкрили одразу 10 схем ухилення від призову на військову службу

Фото: УНІАН, СБУ. Колаж: Pro Гроші

У Києві, Дніпрі, Запоріжжі та ще на території п'яти регіонів України діяли злочинні схеми, за допомогою яких деякі громадяни сподівалися уникнути мобілізації та виїхати за кордон під час війни. Загалом Служба безпеки України викрила десять схем ухилення від призову на військову службу.

Як повідомили у пресцентрі СБУ, відкупитися від армії громадяни могли, заплативши від 1 до 10 тисяч доларів.

Де та як діяли злочинні схеми

  • У Києві

У столиці подібну схему організували контрактник Національної гвардії і представник добровольчого формування місцевої громади. Вони обіцяли чоловікам фейкові документи про незадовільний стан здоров'я та уникнути служби в армії.

  • У Кіровоградській області

Тут злочинною діяльністю займалися керівництво ВАТ Кіровоградгаз. За грошову винагороду посадовці фіктивно працевлаштовували на підприємство осіб призовного віку і таким чином "бронювали" їх на час мобілізації.

Фейковим робітникам ще й виплачували зарплату. Завдяки цьому посадовці розтратили майже 400 тисяч гривень.

  • На Житомирщині

"На гачок" до правоохоронців потрапила місцева фірма, представники якої після отримання оборонного замовлення та можливості бронювати від призову 50% працівників, скористалися цим на повну. Так, за інформацією СБУ, посадовці повлаштовували на підприємство своїх друзів.

  • У Дніпрі

Був затриманий голова місцевої благодійної організації, за допомогою якого ухилянти ставали волонтерами. Таким чином вони могли виїхати за кордон нібито для перевезення гуманітарної допомоги.

  • У Вінниці

Підозру отримав один із перевізників, який вносив неправдиву інформацію про псевдоводіїв до системи "Шлях".

  • У Миколаєві

Перед законом відповідатиме посадовець військової служби правопорядку, який допомагав ухилянтам залишати Україну на підставі фіктивних довідок про стан здоров’я.

  • Закарпаття

У регіоні діяли одразу три канали втечі ухилянтів за кордон. Для цього громадянам пропонували придбати фіктивні документи, а також повідомляли, як не наразитися на перевірку.

  • У Запоріжжі

Була затримана голова районної комісії медико-соціальної експертизи. Її підозрюють в оформленні фіктивних груп інвалідності для незаконного виїзду за межі України. Під час обшуків у фігурантки виявлено понад 100 тисяч доларів.

До слова, ми вже розповідали, чи завжди за хабарництво загрожує кримінальна відповідальність. Також ми писали, що в Україні посилять перевірки громадян, які хочуть виїхати з України під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.