Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Винагорода для викривачів корупції: що відомо про нову анонімну платформу НАЗК

В Україні готуються запустити нову платформу для викривачів корупції

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

НАЗК створить портал для викривачів корупції

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Останнім часом український уряд все більше зосереджується на питаннях, пов'язаних з корупцією в країні. Тепер стало відомо, що Національна агенція з питань запобігання корупції розробляє новий портал для викривачів цих злочинів.

Про це в ефірі національного телемарафону розповів голова НАЗК Олексій Новіков.

Анонімна платформа для викривання корупції

Голова НАЗК повідомив, що вже у вересні 2023 року Агенство готується запустити анонімну платформу для викривачів корупції. За словами Новікова, завдяки цьому порталу працівник компанії чи організації зможе абсолютно анонімно повідомити про корупцію. Інформація надходитиме на портал, а після чого її будуть розглядати органи, які займаються запобіганням корупції в країні, а також Нацполіція, НАБУ, ДБР та НАЗК. Після чого там прийматимуться всі відповідні рішення.

Голова НАЗК Новіков зазначає, що така розробка української влади буде фактично найсучаснішою у світі, адже в ході її побудови Україна використовувала досвід інших держав, а також взяла до уваги рекомендації, які надавали представники Європейського союзу.

"Дуже важлива культура викриття, тому що без відповідальних громадян, якими є викривачі, ми не побудуємо нульову толерантність до корупції", — повідомив Новіков.

Окрім цього, відомо, що викривачі корупції будуть отримувати винагороду в розмірі 10% від суми, яку вдалося викрити завдяки їхнім анонімним повідомленням. Також держава гарантує абсолютну безпеку особам, які будуть допомагати викривати корупційні злочини.

Викриття масштабної схеми нарахування "бойових"

Раніше ми писали про те, що співробітники Служби безпеки України нещодавно викрили масштабну схему нарахування так званих бойових виплат.

Сталося це в одному із підрозділів Національної гвардії України. Там керівник навчального центру НГУ безпідставно нараховував собі та ще декільком офіцерам "бойові" виплати в розмірі 100 тисяч гривень. До слова, такі виплати повинні отримувати лише військовослужбовці, які виконують бойові завдання в гарячих точках.

За такі злочини офіцерам Національної гвардії було висунуто підозри за ч. 4 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби) та відповідно за ч. 2. ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем). Тепер військові можуть отримати до 8 років позбавлення волі.

Надаємо, раніше ми також писали про те, що на Одещині методи 90-х років від офіцера завдали серйозних збитків українському бюджету. Крім того, ми повідомляли про корупційні схеми під час війни

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.