Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Корупція під час війни: на якій схемі збагатилися найбільше

Розповідаємо, яка корупційна схема пов'язана з найбільшою кількістю випадків незаконного збагачення

Фото: УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Корупція на кордоні може мати серйозні наслідки для безпекової ситуації в державі

Фото: УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Боротьба з корупцією — один з важливих пунктів, які Україна має виконати перед вступом до ЄС та НАТО. На жаль, корупційні схеми продовжують процвітати навіть попри війну з Росією.

Про одну зі схем повідомив голова НАЗК Олександр Новіков під час пресконференції у Медіацентрі "Україна".

Яка корупційна діяльність призвела до найбільшого незаконного збагачення

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков зазначив, що найбільша кількість випадків незаконного збагачення пов'язана зі зловживаннями при перетині кордону. Цю інформацію він надав на пресконференції з теми "Як реалізувати антикорупційну політику в секторі оборони під час війни?", що відбулася у Медіацентрі "Україна".

За словами Новікова, хоча урядовий комітет схвалив план усунення корупційних ризиків при перетині кордону, сам уряд відмовився його затверджувати. Це може бути однією з причин існування корупції в цій сфері, оскільки системний комплекс заходів не був прийнятий.

Нещодавно Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру народному депутату та її помічниці за отримання 5,3 тис. доларів за дозвіл на перетин кордону. В ході досудового розслідування встановлено, що депутатка та її помічниця обіцяли громадянинові забезпечити прийняття рішення щодо дозволу на виїзд за межі України та внесення необхідних відомостей до Інформаційної системи "Шлях" за грошову винагороду.

Такі випадки вказують на потребу в системному підході до боротьби з корупцією при перетині кордону та впровадженні ефективних заходів для запобігання таким порушенням.

Хто з чоловіків може виїздити за кордон та що для цього потрібно

Згідно з інформацією прикордонної служби України, військовозобов'язані особи у віці від 18 до 60 років мають можливість залишати територію країни за певних умов і при наявності дозволу. Ця можливість стосується наступних категорій осіб:

  • Державні службовці, включаючи високопосадовців уряду та органів виконавчої влади.
  • Працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування.
  • Водії-волонтери, які перевозять гуманітарну допомогу та медичні вантажі для Збройних Сил України.
  • Особи, які мають дітей до 18 років, людей з інвалідністю, опікунів та інші особи, які потребують постійного догляду.
  • Особи з інвалідністю І-III групи, особи, які потребують постійного догляду та лікування, а також особи, які постраждали через військову агресію Росії проти України.
  • Представники культури, які здійснюють благодійний збір коштів та представляють Україну на міжнародній арені.
  • Спортсмени та тренери для участі в офіційних змаганнях та тренувальних зборах.

Щоб отримати детальну інформацію та повний перелік зазначених категорій, рекомендуємо звернутися до офіційного сайту Державної прикордонної служби України.

Раніше ми писали, що НАБУ запропонувало рішення стосовно держзакупівель. Також ми розповідали, що було повідомлено про 7-му підозру у справі "Золотого мандарина".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.