Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть видаляти дані про корупціонерів із реєстрів: в НАЗК пояснили рішення

Розповідаємо про те, які нововведення для списку корупціонерів вже невдовзі можуть запровадити в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В реєстрі корупціонерів відбудуться зміни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На цей час у списку корупціонерів України присутньо близько 45 тисяч людей, які причетні до таких злочинів. 24 тисячі із них мають відмітку про адміністративні правопорушення, 2 тисячі — дисциплінарні, а ще 15 тисяч — про кримінальні. Проте вже невдовзі в країні можуть запровадити серйозне нововведення, яке буде стосуватися списку корупціонерів.

Про це розповів голова НАЗК Олександр Новіков в ефірі телемарафону.

Що невдовзі може змінитися в реєстрі корупціонерів

Як зазначає голова Національного агенства з питань запобігання корупції, в Україні можуть почати видаляти дані про корупціонерів із державного реєстру. За відповідний законопроєкт в першому читанні вже проголосували депутати Верховної Ради України.

Новіков пояснює це тим, що на цей момент в країні існує велика загроза щодо доступу до цих даних громадян, а також журналістів, тому цей закон принесе тільки користь.

"Якщо особа вчинила пов’язане з корупцією дисциплінарне правопорушення – дані видаляються вже через рік після такого наказу. Якщо це адміністративне правопорушення – через 3 роки. А якщо кримінальне – через 5 років після рішення суду. Це величезна небезпека для відкритих даних і величезна дія всупереч запиту українців на справедливість", — повідомив глава НАЗК.

Корупційний скандал в ТЦК на Київщині

Раніше ми писали про корупційний скандал, який виник в одному із Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки в Київській області. Там начальник військкомату, голова військо-лікарської комісії та ще декілька співробітників заробляли на ухилянтах.

Суть цієї схеми полягала в тому, що чоловіки, які не бажали проходити військову службу, приходили до військкомату та за 7 000 доларів отримували висновок про непридатність. За весь час, поки ця схема існувала, злочинцям вдалось нелегально заробити близько 10 мільйонів гривень.

Зазначимо, що за такі дії представникам військкомату, які були причетні до злочинів, загрожує серйозне покарання. Щодо них відкрито кримінальне провадження за частинами 1 та 2 статті 332 Кримінального кодексу України. У випадку, якщо їхню вину буде доведено в суді, то всім причетним загрожуватиме покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 9 років із конфіскацією майна.

Нагадаємо, раніше ми писали про скандал в Територіальному центрі комплектування на Харківщині. Також ми повідомляли про те, яких збитків завдали методи впливового офіцера в Одеській області.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.