Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В яких випадках добровольців не мобілізують – існує три умови

Добровольців можуть не мобілізувати, якщо вони не підходять за віком чи підготовкою

Фото: GOV.UA. Колаж: Pro Гроші

Чи мобілізують добровольців під час воєнного стану

Фото: GOV.UA. Колаж: Pro Гроші

Після 24 лютого, коли Росія оголосила повномасштабну війну Україні, чимало чоловіків і жінок виявили добровільне бажання взяти до рук зброю та захищати незалежність й територіальну цілісність держави. Одночасно з цим уряд оголосив загальну мобілізацію, якій підлягають військовозобов'язані віком від 18 до 60 років.

Чи можуть добровольців призвати на службу, повідомляє видання "НВ".

Деталі розповів начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач. За його словами, в перші дні війни було найбільше добровольців, які самостійно приходили у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, щоб призватися на військову службу.

Такі люди досі є, проте у менших кількостях, оскільки багатьом відмовляють у мобілізації через достатню чисельність особового складу в армії. Часто доводиться підписувати контракт, щоб мобілізуватися, інакше на службу можна не потрапити ще довго.

Відмовити у загальній мобілізації можуть через кілька факторів. По-перше, за станом здоров'я: якщо в особи наявна хвороба, яка дозволяє отримати відстрочку чи означає повну непридатність для військової служби. По-друге, якщо не підходить вік добровольця, тобто він молодший 18 років або старше 60 років. По-третє, особа має статус призовника: раніше не проходила службу і молодша 27 років.

Також Роман Горбач уточнив: добровольці, яких уже прийняли, часто не задоволені своїм призначенням. Чимало людей просять перевести їх до бойових частин замість служіння в роті охорони в тилу.

"Бувають випадки, коли добровольці потрапили з перших днів не до бойових частин, а в роти охорони ТЦК та СП, наприклад, до територіальної оборони. І от вони подекуди звертаються зараз до своїх командирів, щоб їх перевели до бойових військових частин", – додав Роман Горбач.

Чи можуть мобілізованого без військового досвіду відправити на передову

Якщо людина не має жодного бойового досліду, її не можуть розподілити у підрозділи, які воюють на передовій. Спершу військового зобов'язують пройти навчання, щоб призначити конкретну спеціальність. Загальна підготовка триває один місяць, під час чого здобувається базовий досвід для служби в частинах.

Щоб отримати складнішу спеціальність, потрібно витратити ще два тижні на додаткову підготовку. Військовослужбовці, які призначаються на сержантські посади, теж навчаються додатково. Сумарний термін може тривати більш як два місяці.

Нагадаємо, безробітні також можуть потрапити на військову службу. Якщо громадянин, який перебуває на обліку в центрі зайнятості, отримав повістку, її потрібно надати для оформлення виписки з ЦЗ. При цьому анулюється статус безробітного, тобто припиняються будь-які державні виплати.

Але після закінчення служби існує право знову зареєструватися у центрі зайнятості. Розмір допомоги будуть розраховувати на основі зарплати під час військової служби. Якщо безробітного призвали на навчальні збори, статус залишається, а грошова допомога від держави продовжується.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть мобілізовані українці отримати кредитні канікули. Також ми повідомляли, як обирають військову спеціальність та чи можна її змінити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.