Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи законно видають повістки на вулицях та чому викликають до військкомату

У Міноборони пояснили, для чого вручають повістки на вулицях та що робити чоловікам у разі зміни місця проживання

Фото: УНІАН, Закон і бізнес. Колаж: Pro Гроші

Чому масово почали вручати повістки на вулицях та чи заберуть відразу на війну

Фото: УНІАН, Закон і бізнес. Колаж: Pro Гроші

У тому випадку, якщо працівники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки бачать на вулиці чоловіка призовного віку, йому видають повістку. Після цього він має з’явитися до військкомату із документами. Однак, це не означає, що вже завтра цього чоловіка заберуть на війну.

Про це повідомив у коментарі Українській правді міністр оборони України Олексій Резніков.

За його словами, наразі в країні нічого надзвичайного з мобілізацією не відбувається – вона триває згідно із раніше затвердженими нормами вже майже рік.

"Дивіться, у них є задача, яку ставить Генеральний штаб по кількісному складу в той чи інший період часу. Якщо вони бачать, що, наприклад, на обліку була до вторгнення така-то кількість людей в регіонах, але багато хто переїхав", — заявив міністр.

Що робити чоловікам, які змінили місце проживання

За словами Резнікова, в тому випадку, якщо військовозобов'язаний мешкав у столиці, а потім переїхав до Львова або Чернівців, йому слід негайно піти та стати на облік. Однак, на жаль, далеко не всі це роблять.

"Тому вони (працівники ТЦК, — ред.) змушені щось робити. Якщо вони бачать чоловіка призовного віку, живого-здорового, йому дається повістка, і він зобов’язаний з’явитися. Це ж не означає, що завтра він буде мобілізований. Він має з’явитися показати документи, має бути спілкування. Може, він скаже: "Так, вік у мене призовний, але в мене є якісь застереження" або "У мене четверо дітей". Окей, прийди, покажи і все", — додав Олексій Резніков.

Хто має стати на захист України за законом

Міністр зазначив, що основний масив добровольців призвали у лютому-березні, на початку війни, тому в той час так масово не роздавали повістки на вулицях. Однак, Конституція України існує, і в ній чітко прописаний обов’язок кожного громадянина України захищати свою країну.

"І якщо ти військовозобов’язаний, підпадаєш під критерії, сектор безпеки й оборони має право призвати тебе до строю", — підсумував очільник Міноборони.

Як виглядає стандартна повістка

Українцям можуть вручити повістку в будь-якому місці: вдома, на роботі (може прийти керівнику для особистого інформування працівника), на вулиці, у громадському місці тощо. Звісно, силоміць затримувати й доставляти людину в ТЦК та СП (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, інша назва – військкомат) ніхто не може, але дати в руки листок із наказом з’явитися у центр – стандартна справа.

Під час мобілізації роздають невеликий аркуш паперу з контактною та особистою інформацією. У верхній частині повістки вказані прізвище, ім'я та по батькові військовозобов'язаного, нижче – наказ з’явитися за місцем виклику, під цим текстом – підпис військового комісара з печаткою. Внизу листка особа, яка отримала повістку, також має розписатися.

Однак, не існує єдиного зразка повістки. Зокрема, можуть змінюватися формулювання: буде написано не "наказ, наказую", а "пропоную з’явитися" тощо. Проте наслідки ігнорування документа не залежать від формулювань у тексті. Неявка при будь-якій формі – прохальній чи наказовій – тягне за собою однакову адміністративну чи кримінальну відповідальність.

Раніше ми писали про те, в яких випадках добровольців не мобілізують. Також сайт Pro Гроші розповідав, у якому випадку повістка вважається незаконною.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.