Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Загальна мобілізація: чому почали частіше виписувати повістки та яких спеціалістів бракує на фронті

У Збройних силах розповіли про перебіг мобілізації в Україні

Фото: УНІАН, Закон і бізнес. Колаж: Pro Гроші

Чому українцям почали частіше видавати повістки

Фото: УНІАН, Закон і бізнес. Колаж: Pro Гроші

Нещодавно в Україні вкотре продовжили дію воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 днів – до 18 травня 2023 року. Крім того, значно зросли й темпи мобілізації, бо треба швидше поповнювати втрати, а також освоювати нові види озброєнь, які нашій державі передають західні союзники.

Про це розповів майор Збройних сил України Олександр Мельничук в інтерв’ю ТСН.

"Ми всі радіємо тому, що колективний Захід постачає нам нові зразки озброєння. Зараз – танки. Говоримо про літаки, засоби ППО, різні інші. Відповідно, треба навчати людей, які на них будуть виконувати бойові завдання", — пояснив Мельник.

Крім того, український військовий наголосив, що поки одні воюють на відбивають атаки ворога на найзапекліших напрямках фронту, інші бійці – повинні навчатися використовувати нову техніку.

"Країни ЄС розширюють можливості для підготовки українців – тобто збільшується кількість особового складу, який вони готові підготувати", — зазначив він.

Коли вручення повістки вважається незаконним:

  • повістку передали через родичів, хоча її мають вручити особисто людині;
  • повістку наклеїли на дверях чи кинули в поштову скриньку;
  • надіслали повістку смс-повідомленням або повідомили про неї телефонним дзвінком.

Можна оскаржувати вручення повістки, якщо вам її дали на блокпосту, у кафе, торговому центрі чи метро, а також якщо ви отримали документ через порушення комендантської години.

У тому випадку, якщо ви відмовляєтесь отримати повістку, то представники військкомату мають скласти акт. У цей час обовʼязково повинні бути присутні двоє свідків. Після цього інформацію передають до центру комплектування. Однак памʼятайте, що якщо ви відмовилися без поважної на це причини, то вам може загрожувати адмінвідповідальність.

Хто повинен видавати повістки:

  • співробітники центрів комплектування;
  • роботодавці;
  • керівники навчальних закладів;
  • представники органів місцевого самоврядування.

Як виглядає стандартна повістка

Українцям можуть вручити повістку в будь-якому місці: вдома, на роботі (може прийти керівнику для особистого інформування працівника), на вулиці, у громадському місці тощо. Звісно, силоміць затримувати й доставляти людину в ТЦК та СП (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, інша назва – військкомат) ніхто не може, але дати в руки листок із наказом з’явитися у центр – стандартна справа.

Під час мобілізації роздають невеликий аркуш паперу з контактною та особистою інформацією. У верхній частині повістки вказані прізвище, ім'я та по батькові військовозобов'язаного, нижче – наказ з’явитися за місцем виклику, під цим текстом – підпис військового комісара з печаткою. Внизу листка особа, яка отримала повістку, також має розписатися.

Однак, не існує єдиного зразка повістки. Зокрема, можуть змінюватися формулювання: буде написано не "наказ, наказую", а "пропоную з’явитися" тощо. Проте наслідки ігнорування документа не залежать від формулювань у тексті. Неявка при будь-якій формі – прохальній чи наказовій – тягне за собою однакову адміністративну чи кримінальну відповідальність.

Також ми писали про те, чи законно видають повістки на вулицях та чому викликають до військкомату. Крім того, повідомляли в яких випадках добровольців не мобілізують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.