Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За українську гривню можуть заплатити великі гроші – як розпізнати "скарб" (фото)

Рідкісність та історичне значення монети роблять її особливо цінною для тих, хто цінує історію та мистецтво через нумізматику

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть вигідно продати 1 гривню

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У світі нумізматики монети зазвичай мають велике значення як історичні артефакти та колекційні реліквії. Однією з таких рідкісних монет є 1 гривня 2008 року, випущена Національним банком України (НБУ) як частина річного набору.

Про те, скільки можна заробити на продажі монети, розповіли фахівці ресурсу "Монети-ягідки".

В чому особливість цінної монети

Монета 1 гривня 2008 року була випущена як частина річного набору НБУ. Її головною особливістю є обмежений тираж, який становить лише 5 000 штук. Ця монета ніколи не входила в обіг, що робить її особливою серед нумізматичних зібрань.

У каталозі Інституту Ткаченка Консалтинг (ІТК) описано лише один різновид цієї монети, позначений як "1БА1". На аверсі монети вказано номінал "1 гривня", напис "Україна" та рік випуску – 2008. Але найважливіше, що на реверсі монети зображено князя Володимира Великого.

Рідкісна монета, яку можна дорого продати
Рідкісна монета, яку можна дорого продати
Фото: Монети-ягідки

Скільки можна заробити на монеті

Завдяки своєму обмеженому тиражу та історичному зв'язку, монета 1 гривня 2008 року з князем Володимиром Великим на реверсі стала мати великий попит серед нумізматів та колекціонерів. На інтернет-аукціонах, таких як Віоліта, Мегалот, і форум ІТК, ця монета продається у межах 3 000-3 500 гривень.

Хоча це значно перевищує її номінальну ціну, вартість цієї монети далеко не обмежується лише числами. Вона має важливе історичне значення і є пам'яткою культурної спадщини України.

На якій монеті українці можуть розбагатіти

Українці все більше цікавляться нумізматикою, адже це захоплення може приносити їм додатковий дохід. Один із прикладів цінних монет — 1 гривня 1992 року різновиду 1.1АА1. Цінна монета має певні особливості:

  • на гурті повинна бути вказана дата 1992, 1994 або 1995;
  • дати відокремлюються трьома крапками з обох сторін.

Монет з різними датами на гурті було випущено всього 150 екземплярів. Вони карбовані англійськими пуансонами з датою 1992, можуть коштувати на аукціоні від 15 000 до 20 000 гривень.

Раніше ми повідомляли, що українці можуть обміняти рідкісну монету на 55 000 гривень. Також ми писали, за яку монету можна отримати 13 000 гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.