Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці можуть розбагатіти завдяки 1 гривні – який вигляд має цінна монета (фото)

У деяких випадках старі українські монети є справжнім скарбом, за яким "полюють" колекціонери

Фото: скриншот, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На аукціоні нумізмати "борються" за 1 гривню

Фото: скриншот, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українська нумізматика стає все популярнішою серед колекціонерів. Однією з цікавих категорій для збирання є старі монети, і серед них особливе місце займають гривні 1992 року. Так, нещодавно на аукціоні монета номіналом 1 гривня 1992 року вразила своєю вартістю.

На популярному майданчику аукціонів Violity розповіли про рідкісну та цінну монету.

На аукціон виставили цінну монету

Початкова ціна лота становила всього 1 гривню, але під час запеклих торгів її вартість збільшилась до неймовірних 50 001 гривні. І це не кінець аукціону — залишилося ще два дні, протягом яких сума може збільшитися у кілька разів.

Секрет цінності цієї монети полягає в кількох особливостях. По-перше, вона виготовлена з міді, і це помітно навіть на фотографіях. Матеріал має характерний червонуватий відтінок, який відрізняє цю монету від інших.

Крім того, в оголошенні вказано, що аверс повернутий до реверсу на 180 градусів. Хоча це твердження складно підтвердити за наявними фотографіями, але ця особливість робить монету ще більш унікальною. Варто зазначити, що гурт гладкий, без будь-яких написів, що є характерним для 1-гривневих монет 1992 року.

 | Фото: Violity
 | Фото: Violity
 | Фото: Violity

На аукціоні продають рідкісну монету

Фото: Violity

На аукціоні продають рідкісну монету

Фото: Violity

На аукціоні продають рідкісну монету

Фото: Violity

Проте найважливішим фактором, який робить ці монети надзвичайно цінними, є їхня історія та рік карбування. За даними Національного банку України, 1 гривня 1992 року була запущена в обіг лише у 2002 році. Це свідчить про те, що ці монети мали обмежений тираж і не знаходилися в загальному обігу протягом багатьох років.

За яку монету колекціонери готові платити 13 000 гривень

Цінною монетою є 10 копійок 1992 року різновиду 1.14ГАм. Вона зустрічається в обігу доволі рідко. За останні два роки цю монету продавали на аукціоні Violity 10 разів, зазвичай її вартість становила 10 000-13 000 гривень. Останній продаж був у 2021 році, тоді за неї віддали 13 500 гривень, це свідчить про зростання інтересу з боку колекціонерів.

Раніше ми повідомляли, які монети принесуть своїм власникам 5 000 гривень. Також ми писали, за яку монету нумізмати платять 55 000 гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.