Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплату пенсії можуть припинити: що потрібно знати, аби не залишитися без грошей

Розповідаємо, чому деякі категорії громадян можуть залишитись без пенсійних виплат та як відновити нарахування пенсії

Фото: УНІАН

Чому для декого через пів року нарахування пенсій припиняється

Фото: УНІАН

Українці, які мають необхідний робочий стаж, отримують заслужені пенсії від держави, але через пів року деяким пенсіонерам виплати можуть припинити. Їх можна буде відновити, проте не всі пенсії підлягають відновленню.

Про це розповіла в ефірі телемарафону заступниця міністра соціальної політики Дар'я Марчак.

Механізм припинення пенсійних виплат застосовується, якщо:

  • за пів року пенсіонер нічого не витратив зі своєї банківської картки, тобто на ній не відбувається жодного руху грошей (не знімається готівка, не робляться покупки з картки або грошові перекази з неї);
  • пенсіонер пів року (180 днів) не звертався за нею до поштового відділення (якщо гроші йому виплачує Укрпошта).

За словами чиновниці, держава не знає, що трапилось з такою людиною. А механізм припинення виплат запровадили, щоб кошти платників ЄСВ не використовувались таким чином, що вони просто лежать і не використовуються ніким.

Вона повідомила, що механізм припинення пенсійних виплат не новий та чітко прописаний законами України. Але через війну та велику кількість біженців цей процес набув більш масовий характер. Однак, для деяких категорій громадян цей механізм влада планує зробити більш м'яким.

"Зараз ми, навпаки, працюємо над тим, щоб послабити та зробити цей механізм більш простим та адаптованим для тих громадян, які перебувають за кордоном або в зоні бойових дій і які мають проблеми з реалізацією цього механізму", — повідомила Дар'я Марчак.

Як відновити пенсійні виплати, які було призупинено

Однак виплати можна відновити, якщо виявиться, що пенсіонер живий та просто з якихось причин не використовував нараховані йому кошти. Для цього людині потрібно буде пройти фізичну ідентифікацію.

"Раніше для цього треба було прийти у відділення Пенсійного фонду чи банку, зараз ми додали інструменти проходження ідентифікації через відео – зателефонувавши до Пенсійного фонду, можна сказати, що потрібно пройти відеоідентифікацію", — розповіла чиновниця.

Відповідно процедуру ідентифікації можна пройти, завітавши в банк або відділення Пенсійного фонду, а також онлайн, через електронний кабінет у ПФУ за допомогою "ДіяПідпис" або надіславши листа до ПФУ. Якщо людина перебуває за кордоном, ідентифікацію можна пройти, завітавши в українське консульство.

Раніше ми писали, хто отримає надбавки до пенсії з 1 листопада, а також як зміняться пенсійні виплати за інвалідністю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.