Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Яка комп’ютерна гра стала найдорожчою в історії – сума неймовірна (фото)

Противники гри вважають її фінансовою пірамідою, а шанувальники називають однією з найамбітніших в історії

Фото: RSI, Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Star Citizen – скільки коштує найдорожча комп’ютерна гра

Фото: RSI, Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На розробку найдорожчої у світі комп’ютерної гри шляхом краудфандингу вдалося зібрати бюджет, співрозмірний з фінансуванням ААА-блокбастерів. Водночас навколо неї досі точаться дискусії, пов’язані зі збором коштів і запуском внутрішньої торгівлі. Деякі противники вважають гру неприкритою фінансовою пірамідою.

Сайт Pro Гроші розповідає, що стоїть за створенням найдорожчої комп’ютерної гри у світі.

Star Citizen – амбітний космічний симулятор

Гру розробила компанія Cloud Imperium Games, а сам проєкт анонсували ще 12 років тому – в 2011-му. Відтоді Star Citizen вважають однією з найбільш фінансово успішних краудфандингових ініціатив. Вона зібрала велику кількість коштів завдяки пожертвам гравців, що дозволило розробникам створити дуже амбітний проєкт.

Загальні збори космічного симулятора наблизилися до позначки в 600 млн доларів. На другому місці по витраченому бюджету знаходиться Cyberpunk 2077, виконаний в антуражі кіберпанку та наукової фантастики. Ця гра потребувала 330 млн доларів. Отже Star Citizen переважає її майже вдвічі.

Гра орієнтується на ідею відкритого всесвіту, де гравці можуть вільно досліджувати космос, боротися зі злочинцями, здійснювати торгівлю, займатися ремонтом і налагодженням кораблів, а також брати участь у масштабних космічних битвах.

 | Фото: RSI
 | Фото: RSI
 | Фото: RSI
 | Фото: RSI
 | Фото: RSI

Кадри з відеогри Star Citizen

Фото: RSI

Кадри з відеогри Star Citizen

Фото: RSI

Кадри з відеогри Star Citizen

Фото: RSI

Кадри з відеогри Star Citizen

Фото: RSI

Кадри з відеогри Star Citizen

Фото: RSI

На думку противників Star Citizen, проєкт не виправдав очікувань і вкладених коштів, тож його порівнюють з традиційними фінансовими пірамідами. Бензину у вогонь підлила інформація про запровадження внутрішньої торгівлі: цінники на окремі рідкісні предмети сягають позначки в 1 000 доларів.

До всього, гра не має завершеного вигляду. Її постійно вдосконалюють, оновлюють та переробляють, звісно, за гроші геймерів. Але ті фрагменти, що випустили у доступ, здебільшого отримали позитивні відгуки. Втім серйозними проблемами проєкту залишаються технічні недоліки, "зламаний" програмний код і відсутність грамотного контролю за розробкою.

Які ще відеоігри у списку найдорожчих

Чимало культових комп’ютерних ігор потребували свого часу значних фінансових вкладень. Але з огляду на їх популярність серед геймерів усі інвестиції окупилися та принесли розробникам чималі доходи. До п’ятірки найдорожчих світі, окрім Star Citizen, що зайняла перше місце, входять такі ігри:

  • Star Wars: The Old Republic – 200 млн доларів;
  • Call of Duty: Modern Warfare 2 – 250 млн доларів;
  • Grand Theft Auto V – 265 млн доларів;
  • Cyberpunk 2077 – 330 млн доларів.

При цьому в Україні продають диски з інсталяціями, плюс гравці можуть придбати ігри на спеціалізованих платформах, як от Steam. Зокрема п’ята частина з серії GTA коштує 629 грн зі знижкою, а диск в інтернет-магазинах – 700-1 500 грн залежно від платформи. Тоді як Cyberpunk 2077 обійдеться геймерам у 1 516 грн. В офіційному магазині PlayStation Store нова Call of Duty коштує 2 399 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як продати ігровий акаунт і заробити багато грошей. Також ми повідомляли, що економіка може бути захопливою і розповідали про топ-5 комп’ютерних ігор про фінансову стратегію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.