Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бюджети голлівудських блокбастерів: які відеоігри є найдорожчими в історії (фото)

Розповідаємо, на які комп’ютерні ігри розробники витратили неймовірний бюджет і чи вдалося його окупити продажами

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Відеоігри, на які витратили найбільший бюджет в історії

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Індустрія відеоігор надзвичайно широка та різноманітна. Щороку випускають десятки нових назв і продовжень старих серій, а на розробку подекуди витрачають колосальні суми. Але компаніям навіть за умови хорошого маркетингу не завжди вдається відбити вкладений бюджет.

Сайт Pro Гроші розповідає про найдорожчі з точки зору розробки комп’ютерні ігри та суми, які довелося витратити на реалізацію проєктів.

Star Wars: The Old Republic

SWTOR – це масова рольова гра у жанрі MMORPG, розроблена і видана компанією BioWare, спільно з LucasArts, у грудні 2011 року. Одна з основних особливостей – можливість вибору між двома фракціями, кожна з яких має кілька класів персонажів, що впливають на подальший розвиток сюжету.

Бюджет гри становив 200 млн доларів, але окупився: завдяки популярності всесвіту "Зоряних воєн" і любові фанатів компанія заробила понад 1 млрд доларів з релізу. В Україні диск з інсталяцією Star Wars: The Old Republic коштує в середньому 100 грн.

Відеогра Star Wars: The Old Republic
Відеогра Star Wars: The Old Republic
Фото: Steam

Call of Duty: Modern Warfare 2

Це воєнний шутер від першої особи, розроблений Infinity Ward та виданий Activision. Гру випустили в листопаді 2009 року, вона є шостою в основній серії Call of Duty. Традиційно сюжет присвячений боротьбі з міжнародною терористичною організацією, а також виконанню різноманітних місій на різних локаціях.

MW2 отримала визнання за свою геймплейну інтенсивність, відмінну графіку та звуковий дизайн. Однак деякі моменти сюжету стали об'єктом обговорення через надмірне насилля. Наприклад, частина місій включають ситуації з цивільними жертвами, що призвело до дебатів про моральну складову в іграх.

Бюджет – 250 млн доларів. В офіційному магазині PlayStation Store гра (ремастер 2022 року) коштує 2 399 грн.

Відеогра Call of Duty: Modern Warfare 2
Відеогра Call of Duty: Modern Warfare 2
Фото: PlayStation Store

Grand Theft Auto V

Відома відеогра в жанрі відкритого світу та екшн-пригод, розроблена компанією Rockstar North і видана Rockstar Games у вересні 2013 року. Це п'ята основна частина в серії. Дія розгортається в уявному місті Лос-Сантос навколо кількох персонажів: колишнього грабіжника, молодого учасника вуличних банд, небезпечного злочинця з імпульсивним характером. Гравці можуть перемикатися між героями і бачити сюжетні лінії з різних точок зору.

GTA V пропонує величезний відкритий світ, де можна виконувати різноманітні завдання, взаємодіяти з персонажами, спільно виконувати місії, конкурувати в гонках, досліджувати деталі міста та навколишнього середовища. Також геймплей пропонує велику кількість міні-ігор, секретів і додаткових прихованих опцій.

Бюджет – 265 млн доларів. У сервісі Steam гра коштує 629 грн зі знижкою. Диск з інсталяцією, залежно від платформи, можна придбати за 700-1 500 грн.

Відеогра Grand Theft Auto V
Відеогра Grand Theft Auto V
Фото: Steam

Cyberpunk 2077

Довгоочікувана гра від компанії CD Projekt Red, яку випустили у грудні 2020 року для платформ Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5 та Xbox Series X/S. Її виходу чекали 9 років, аж поки не отримали в антуражі кіберпанк-науково-фантастичного світу. Герої живуть у великому мегаполісі, повному технологій, криміналу, корупції.

Користувачі мають можливість налаштовувати свого персонажа, його зовнішній вигляд, характеристики та імпланти, розвивати в різних напрямках, виконуючи завдання. Сюжет зосереджується на політичних і корпоративних конфліктах, технологічних розривах і моральних дилемах.

Водночас Cyberpunk 2077 після випуску потрапив у центр скандалу через численні технічні проблеми та нестабільність на консольних платформах попереднього покоління (PS4 та Xbox One). Бюджет – 330 млн доларів. На платформі Steam повна версія коштує 1 516 грн.

Відеогра Cyberpunk 2077
Відеогра Cyberpunk 2077
Фото: Steam

Навіщо продавати ігрові акаунти

Раніше ми розповідали, що чимало коштів можна заробити на продажі ігрових акаунтів і персонажів, особливо якщо вони розвинені та прокачані. Ціни залежать від навичок, рейтингу, зброї, додаткових предметів тощо і починається від 100 грн, а доходити може до 200 000 грн. На купівлі-продажу спеціалізуються окремі форуми та сайти, інколи цим займаються ігрові компанії.

Причинпозбутися акаунту може бути багато, наприклад:

  • фінансовий зиск;
  • втрата інтересу;
  • перехід на іншу платформу;
  • вирішення особистих ситуацій.

Як би там не було, потрібно розуміти, що не завжди процедура є легальною. Деякі фірми забороняють продавати персонажів та облікові записи, накладаючи мораторій. Щоб не порушити закон і не платити штрафи, варто спершу ознайомитися з політикою гри та правилами виробника.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що новий тренд увірвався у 2023 рік і розповідав, який декор зараз на піку популярності. Також ми повідомляли, скільки коштують квартири у новобудовах і як змінилася вартість за рік.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.