Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціна хобі: де найдешевше і найдорожче грати в комп’ютерні ігри

Україна, порівняно з деякими державами, не вимагає від геймерів великих витрат

Фото: Depositphotos, Rozetka. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштує геймерське обладнання в Україні

Фото: Depositphotos, Rozetka. Колаж: Pro Гроші

На основі аналітичних даних вдалося з’ясувати, скільки середніх зарплат повинен витратити український геймер на покупку комплектуючих та аксесуарів для ігрових комп’ютерів.

Порівняння в 50 країнах світу здійснила команда сервісу Picodi.

Щоб дослідження відповідали всім правилам ідеальної вибірки, аналітики брали інформацію про найпопулярніші та найбільш поширені комплектуючі відповідно до даних платформи Steam Hardware Survey. До списку входило все необхідне обладнання – мишка, клавіатура, навушники й монітор. Окрім середніх цін на аксесуари, врахували вартість ігор, адже геймери регулярно купують новинки. Розмір зарплати команда знаходила на сайтах національних статистичних управлінь.

 | Фото: Picodi.com
 | Фото: Picodi.com

Інфографіка щодо вартості ПК у світі

Фото: Picodi.com

Інфографіка щодо вартості ПК у світі

Фото: Picodi.com

Скільки коштує ігровий комп’ютер в Україні

В українських інтернет-магазинах вартість окремих елементів комп’ютера наступна:

  • материнська плата – 5 040 грн;
  • процесор – 7 690 грн;
  • відеокарта RTX 3060 – 18 650 грн;
  • оперативна пам’ять 16 ГБ – 3 000 грн;
  • блок живлення – 3 830 грн;
  • жорсткий диск 1 ТБ – 2 880 грн;
  • корпус з хорошим охолодженням – 4 730 грн.

Окремо доведеться заплатити за ліцензійну операційну систему: звична для українців ОС компанії Microsoft коштує приблизно 5 400 грн. Якщо геймер має звичку щомісяця платити за ігри, то річна вартість такого задоволення становитиме майже 16 000 грн. Не варто забувати про аксесуари:

  • ергономічна ігрова мишка – 2 340 грн;
  • клавіатура з підсвічуванням – 3 210 грн;
  • навушники з мікрофоном – 2 530 грн;
  • монітор з високою частотою оновлення екрана – 8 550 грн.

Отож, здійснивши нехитрі математичні операції, виходить, що достойний набір геймера обійдеться українцям у 67 850 грн.

Скільки зарплат витрачають у світі

Трійку лідерів по вартості комп’ютера й аксесуарів у перерахунку на долари склали Аргентина (4 238 дол.), Індія (2 957 дол.) та Бразилія (2 858 дол.). Внизу рейтингу розмістилися Польща (1 547 дол.), Німеччина (1 552 дол.) і Сполучені Штати Америки (1 562 дол.). Мешканці останніх трьох країн можуть радіти відносній дешевизні, адже на покупку необхідних комплектуючих полякам доведеться витратити півтори робочих оклади, німцям – 0,6 зарплати, американцям – 0,4 місячного окладу.

Що стосується України, то ми перебуваємо посередині рейтингу – 1 842 дол. за весь ігровий набір, враховуючи теперішній курс. 46-е місце у списку означає, що українцям потрібно накопичити 6,3 середньої зарплати, щоб дозволити собі геймерське обладнання. Як середньостатистичний оклад аналітики брали суму 10 777 грн з вирахуванням податків.

Найгірша ситуація склалася для мешканців Аргентини, адже там для покупки потрібно не менше 12,4 зарплати. Швейцарці ж перевершили американців, бо досягли показника в 0,3 зарплати, що є найкращим результатом з п’ятдесяти держав.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як TikTok допоможе заробляти реальні гроші та піднятись на новий рівень. Також ми повідомляли, які найбільш оплачувані професії у США.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.