Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як отримати спадок, перебуваючи за кордоном – інструкція для українців

Для того, щоб спростити процедуру отримання спадку, варто дотримуватися усіх вимог законодавства

Фото: Pexels

Юристка розповіла, як отримати спадок, якщо людина знаходиться за кордоном

Фото: Pexels

Після 24 лютого 2022 року багато українців були змушені залишити свою батьківщину та шукати безпечні місця за кордоном. Це стало причиною виникнення великої кількості питань, зокрема щодо того, як отримати спадщину на території України, якщо спадкоємець знаходиться за її межами.

Юристка Анастасія Григор'єва пояснила, як діяти в такому разі.

Українці, які спадкують за кордоном, повинні дотримуватися правил України та країни спадку. Міжнародні угоди, зокрема Гаазька конвенція 1983 року, можуть полегшити цю процедуру. Вона регулює визнання та виконання судових рішень щодо спадкоємства між державами-учасницями.

Як отримати спадщину за кордоном

Процедура отримання спадку за кордоном для громадян України охоплює декілька важливих етапів:

  1. Визначити місце відкриття спадщини, яке зазвичай відповідає останньому місцю реєстрації спадкодавця або його нерухомому майну.
  2. Підготовка заяви про прийняття або відмову від спадщини та її засвідчення у консульській установі України.
  3. Надіслати заяву поштою до нотаріуса на території України, де ви плануєте відкрити спадкову справу.
  4. Оформити довіреність в консульстві для представника, який може подати заяву та інші документи нотаріусу від імені спадкоємця.
  5. Нотаріус в Україні перевірить документи та відкриє спадкову справу, визначить спадкоємців та проведе інші нотаріальні дії.
  6. Видача свідоцтва про право на спадщину. Спадкова справа повинна бути відкрита протягом 6 місяців з моменту смерті спадкодавця.

Варто зауважити, що продовжений 10-місячний строк для вступу у спадщину, який був введений в період воєнного стану, зараз неактуальний. Процедура отримання спадку за кордоном може бути складною, але можлива за умови дотримання вимог законодавства та співпраці з консульськими установами та нотаріусами.

Чи можливо отримати спадок на тимчасово окупованій території

Фахівці рекомендують особисто звернутися до нотаріуса з усіма документами, включаючи засвідчений підпис на заяві про спадок. Якщо особистий візит неможливий, потрібно залучити уповноважену особу, яка буде представляти інтереси спадкоємця.

Для спадкоємців на окупованій території важливо встановити факт смерті спадкодавця. Це можна зробити через рішення місцевого суду на контрольованій території перед подачею заяви до нотаріуса.

Раніше ми повідомляли, чи може дружина отримати майно померлого чоловіка за кордоном. Також ми писали, які податкові обов’язки треба виконати після смерті ФОПа.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.