Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Право на спадок: чи може дружина отримати майно померлого чоловіка за кордоном

Юрист відповів, що робити українкам за кордоном, які мають намір успадкувати частину майна чоловіка

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Як отримати спадщину за кордоном після смерті чоловіка

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Після повномасштабного вторгнення Росії чимало українок виїхали за кордон, водночас їхні чоловіки залишилися на території держави. Життєві обставини можуть скластися по-різному, аж до смерті одного з подружжя, що спонукає дружину шукати інформацію про можливість успадкування спільно набутого майна.

Відповідь на такий запит надав юрист Костянтин Грітчин на сервісі онлайн-консультацій.

Українка повідомила, що рік не жила з чоловіком внаслідок виїзду, але постійно підтримувала зв'язок. Тобто офіційно пара не розлучилася, але розірвала стосунки в усній формі. В період відсутності дружини українець помер, не залишивши вказівок щодо спадку. Але мав доньку від першого шлюбу, з якою останні кілька років він не спілкувався. Тож жінка поцікавилася, чи має вона право на спільне майно, та як його отримати, перебуваючи за кордоном.

Фахівець уточнив, що в статті 1217 Цивільного кодексу України прописані умови спадкування, за якими право на спадщину виникає за заповітом або в порядку, регламентованому законодавством. Відповідно до ст. 1261 ЦК, дружина разом з дітьми та батьками померлого перебуває в першій черзі на спадок.

Кожен родич у цій черзі має право на рівномірний розподіл, наприклад, між двома спадкоємцями його поділятьу відношенні ½. Проте ця норма не розповсюджується на частку майна, нажитого подружжям за час шлюбу. Воно належить обом в парі порівну. Тому в ситуації, вказаній вище, половина спільного майна відійде дружині, якщо вона подасть нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

На основі документа нотаріус оформить свідоцтво про право власності на половину спільного майна. Якщо інші спадкоємці не погодяться з поділом, вони можуть вирішити спір в судовому порядку. При цьому жінка повинна прийняти спадщину за шість місяців з моменту її відкриття.

Яке майно точно відійде дружині

Узагальнюючи вищесказане, українка має остаточне право на половину майна, нажитого в спільному подружньому житті, а також на частку залишкової спадщини пропорційно з іншими спадкоємцями. Якщо є тільки донька, і вона протягом шести місяців подасть заяву на прийняття, то кожній з претенденток відійде по половині майна.

В протилежному випадку – донька не звернеться до нотаріуса, а заповіт відсутній – все в повному обсязі зможе успадкувати дружина. Тому жінці бажано звернутися до фахівця, у якого відкрита спадкова справа, оформити заяву та зачекати, поки сплине час очікування. Як тільки мине пів року, їй видадуть свідоцтво на право власності.

Єдина перешкода – донька може в суді довести факт припинення шлюбних відносин до смерті чоловіка. Тоді дружина не зможе претендувати на частку приватного майна, але спільне залишиться за нею.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяких українців можуть позбавити спадщини за заповітом. Також ми повідомляли, що спадщини можуть позбавити будь-кого, і розповідали, хто ризикує залишитись ні з чим.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.