Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Про спадок на окупованій території можна забути? Як правильно діяти українцям

Ситуація з отриманням спадщини на окупованій території вимагає від громадян додаткових зусиль

Фото: Полк Азов/Telegram, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для отримання спадку українцям необхідно звернутися до нотаріуса

Фото: Полк Азов/Telegram, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час повномасштабної війни деякі українці стикаються з непростим завданням стосовно спадкування майна, яке знаходиться на тимчасово окупованих територіях. У більшості громадян виникає питання: як діяти в такому випадку?

На це питання відповіли в інформаційно-юридичному сайті "Я і закон".

Фахівці запропонували розібратися в цьому на прикладі такої ситуації, коли людина виїхала з Маріуполя та отримала статус ВПО, має усі документи на квартиру, але через неможливість відкриття спадкової справи на окупованій території, не може отримати спадок, на який вона має право.

Перш за все, спадкоємцям необхідно особисто звернутися до будь-якого державного чи приватного нотаріуса з усіма необхідними документами. Це стосується заяви про прийняття спадщини, на якій підпис спадкоємця повинен бути належним чином засвідчений. Якщо особистий візит неможливий, залучається уповноважена особа, яка може представити інтереси спадкоємця.

Для спадкоємців на окупованій території додаткової уваги потребує встановлення факту смерті спадкодавця. Для цього необхідно звернутися до місцевого суду на контрольованій території, аби отримати рішення, яке підтвердить цей факт. І лише після цього можна подавати заяву на прийняття спадщини до нотаріуса.

Чи може дружина отримати майно померлого чоловіка за кордоном

Життя може призвести до різних обставин, включаючи смерть чоловіка, що заставляє дружину розглядати можливість спадкування спільного майна.

Юрист Костянтин Грітчин розповів, що стаття 1217 Цивільного кодексу України визначає умови спадковості, де право на спадщину виникає за заповітом або згідно із законодавством. Згідно зі статтею 1261 ЦК, дружина разом з дітьми та батьками загиблого має перший пріоритет на спадок.

Кожний з родичів у цій черзі має рівне право на спадок, наприклад, майно буде розділене між двома спадкоємцями порівну, ½ на кожного. Однак ця норма не стосується частки майна, отриманого подружжям протягом шлюбу. Це майно належить обом однаково. Таким чином, половина спільного майна перейде до дружини, якщо вона звернеться до нотаріуса з заявою про спадщину.

Раніше ми повідомляли, як правильно укласти боргову розписку. Також ми писали, як зареєструвати майно через "Дію".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.