Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ще більше чоловіків зможуть виїхати за кордон під час війни – кого стосується

Людина, яка хоче виїхати за кордон, зобов'язана повернутися в Україну не пізніше завершення терміну, на який вона не підлягає мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні розширять список тих, хто зможе виїжджати за кордон під час війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як відомо, під час воєнного стану в Україні чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати за кордон. Але незабаром покидати межі країни, попри війну, можуть дозволити студентам, спортсменам та іншим громадянам, які не підлягають мобілізації.

Відповідні законопроєкти №9075 і №9074 з'явилися на сайті Верховної Ради.

Так, у пояснювальній записці до законопроєкту №9075 пропонується дещо змінити законодавство та забезпечити можливість українським студентам іноземних вишів (чоловікам) та іншим категоріям громадян, які не підлягають мобілізації в особливий період, вільно виїжджати за кордон. Але виїзд з України має погоджуватись з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (військкоматами).

До того ж людина, яка хоче виїхати за кордон, зобов'язана повернутися в Україну не пізніше завершення терміну, на який вона не підлягає мобілізації відповідно до норм чинного законодавства (або впродовж 30 днів після виїзду за кордон).

Натомість у законопроєкті №9074 йдеться про те, що українські спортсмени зможуть виїжджати за кордон на міжнародні змагання та інші спортивні заходи. Для отримання дозволу на виїзд спортсмени та інші військовозобов’язані (тренери, лікарі, представники команд), повинні додатково надати лист-підтвердження від центрального органу виконавчої влади або національної федерації з виду спорту щодо виїзду на міжнародні змагання.

При цьому громадяни, які покинули країну під час воєнного стану, не повернулися назад без поважних на те причин й порушили термін повернення в Україну, будуть відповідати за свої дії. Уникнути покарання можна буде, якщо громадянин добровільно погодиться перерахувати на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку ЗСУ суму, яка дорівнює розміру прожиткового мінімуму за кожен додатковий повний тиждень перебування за межами України.

До поважних причин повернення в Україну пізніше за дозволений термін входять:

  • заборона на виїзд з країни перебування;
  • стихійні лиха,
  • катастрофи;
  • аварії;
  • перебування на стаціонарному лікуванні;
  • виконання завдань в інтересах України;
  • інші обставини, які перешкоджають виїзду з країни перебування.

Хто ще з чоловіків може виїхати за кордон під час війни

Це чоловіки, дружини яких служать в армії. Але, щоби перетнути кордон, на утриманні у подружжя мають бути діти віком до 18 років. Для виїзду за кордон чоловікам знадобляться такі документи:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • свідоцтво про шлюб;
  • будь-який документ, що засвідчує проходження військової служби дружиною.

Така категорія чоловіків може перетинати кордон необмежену кількість разів.

Раніше ми розповідали, чи можуть чоловіки, у яких ще не народилася третя дитина, виїхати з України. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.