Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ввозити стане дорожче: Кабмін повернув митні платежі за певні товари

З'ясовували, за ввезення яких товарів в Україну тепер знову доведеться платити мито

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Уряд скасував відстрочення митних платежів для ліків та продуктів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Уряд скасував відстрочення сплати мита для ліків, медичних виробів, продуктів харчування, а також товарів критичного імпорту.

Про це йдеться у тексті постанови Кабміну від 24 лютого 2023 року №166.

Відомо, що рішення про відстрочку платежів було схвалене ще в березні 2022 року.

Згідно з документом, скасовується відстрочення сплати митних платежів для імпорту таких товарів:

  • лікарські засоби;
  • медичні вироби;
  • продукти харчування (м’ясо, риба, молоко та молочні продукти, яйця, овочі, кава, чай, цукор, жири та олії, кондитерські вироби тощо);
  • товари критичного імпорту.

Коли знову треба буде платити мито за військові товари

Водночас для товарів військового призначення скасування відстрочення сплати митних платежів відбудеться тільки з 1 червня 2023 року.

Деяких українців хочуть звільнити від мита на автівки

Сайт Pro Гроші також писав про те, що в середині лютого уряд отримав для ознайомлення проєкт закону, яким пропонується внести зміни до Митного кодексу. Ними передбачається, що військовослужбовці та волонтери зможуть не сплачувати ввізне мито за автомобільний транспорт, йдеться у картці законопроєкту №9010, оприлюдненого на сайті ВРУ.

Наразі в Україні за ввезення на митну територію товарів і предметів потрібно платити податок. Це стосується також транспортних засобів. Втім ініціатор змін, народний депутат Максим Заремський з партії "Слуга народу", запропонував спростити процедуру для деяких категорій громадян.

Мова про військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань, а також представників громадських і благодійних організацій. Їм можуть дозволити ввезення легкових автомобілів, кузовів до них, причепів і напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 і більше осіб, без обов’язкового оподаткування.

Проте існують деякі обмеження. Дозвіл для конкретної людини є одноразовим, тобто повторити процедуру не вийде. Другий нюанс – протягом трьох років машину не можна передавати у володіння/користування третім особам навіть за наявності довіреності. Якщо з’ясується протилежне, власнику доведеться сплатити мито за ставками, що діяли на момент подання декларації.

Транспортний засіб дозволяється ввезти в Україну за довіреністю від особи, яка підпадає під визначені законопроєктом категорії. В документі необхідно вказати, що людина переміщує автомобіль для подальшої передачі. Максимальний термін, за який потрібно віддати машину власнику – не більше трьох місяців.

Якщо Верховна рада прийме відповідні зміни до Митного кодексу, вони діятимуть до закінчення воєнного стану та ще шість місяців після його припинення/скасування.

Раніше ми розповідали, як можна ввозити генератори в Україну без мита. Також сайт Pro Гроші зазначав, які переваги "митного безвізу" для бізнесу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.