Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як ввозити генератори в Україну без мита – нові правила

Водночас деякі товари все-таки доведеться декларувати при ввезенні в країну

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Митниця роз'яснила порядок ввезення генераторів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні немає обмежень щодо кількості, вартості та ваги генераторів, які ввозяться громадянами без сплати митних платежів.

Про це повідомили у Державній митній службі України.

Уряд своєю постановою від 9 листопада звільнив від митних платежів генератори, акумулятори та ще низку електротоварів. Уряд також скасував обов’язковість надання як підтвердження звільнення від сплати митних платежів декларації про відповідність та маркування знаком відповідності технічним регламентам.

Письмовому декларуванню не підлягають наступні товари:

  • сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, що ввозяться громадянами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі;
  • сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, що переміщуються (пересилаються) на митну територію України на адресу одного одержувача в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, на адресу одного одержувача в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях, та у несупроводжуваному багажі.

Водночас письмовому декларуванню підлягають товари в обсягах, що перевищують зазначені норми, а також товари, що ввозяться особою частіше одного разу протягом однієї доби.

Як відомо, уряд дозволив продаж та експлуатацію низки товарів без декларації про відповідність та без маркування знаком відповідності технічним регламентам. Все для того, щоб забезпечити внутрішній ринок обладнанням та для відновлення і стабілізації електро- та газопостачання споживачам.

Таке спрощення діятиме до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом наступних трьох місяців.

Які генератори найпопулярніші серед українців

З початку листопада в Україну вже завезли генераторів на 88 мільйонів доларів. Загалом з 1 по 21 листопада в Україну завезли 136 тисяч генераторів різного типу на суму майже 88 мільйонів доларів.

При цьому за митною пільгою (яка надана Постановою КМУ №1260 від 9 листопада) завезли вже 32 тисячі штук генераторів, а сума наданої пільги – 5,2 мільйона доларів.

Серед генераторів, завезених у листопаді, найпопулярнішими є такі:

  • 65% – це електрогенератори з іскровим запалюванням (бензинові) потужністю не більш як 7,5 кВхА. Таких завезли більш як 88 тисяч.
  • 5% завезли потужних електрогенераторів з іскровим запалюванням (бензинові) потужністю понад 7,5 кВ·А, але не більш як 375 кВ·А
  • 3,3% електрогенераторів із запалюванням від стиснення (дизелем або напівдизелем) потужністю не більш як 7,5 кВ·А

Раніше ми пояснювали, як киянам повернути гроші за генератори. Також ми розповідали про те, що буде з цінами на генератори.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.