Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Всі будемо без звʼязку? Чи працюватиме мобільна мережа у разі блекауту

Базові станції оператора обладнані акумуляторами, але у разі тривалої відсутності електроенергії заряджати їх не вдасться

Колаж: Pro Гроші

Українці можуть залишитися без звʼязку

Колаж: Pro Гроші

Мобільний оператор Vodafone-Україна вже розробив план на випадок повного блекауту. Пріоритетом буде збереження можливості здійснювати дзвінки.

Про це розповіла СЕО Vodafone Україна Ольга Устинова, пише НВ.

У разі повної відсутності електроенергії протягом кількох днів, в окремих локаціях працюватиме голосовий зв’язок та смс. Однак інтернет-з'єднання в такому випадку не буде.

"Ми обмежуватимемо сервіси, щоб можна було зателефонувати. Буде голос, смс, але не вийде використовувати wattsup, viber", — повідомила топменеджерка.

Базові станції оператора обладнані акумуляторами. Однак у разі тривалої відсутності електроенергії заряджати їх не вдасться. Зараз відбувається формування команд, які могли б заправляти дизель-генератори, якими планується обладнати окремі станції. Для цього розраховують залучити поліцію та тероборону.

"Не можу сказати, що все буде добре, тому що жодна мережа довго не працює від дизелів. Локальні точки триматимемо", — зазначила Устинова.

У рамках національного роумінгу три мобільні оператори ділять зони відповідальності в містах, де кожен буде відповідати за свій район.

"Зрозуміло, що 20−30 станцій Vodafone на весь Київ — це ні про що. Якщо у кожного оператора буде по 20 — вже 60 — це інша справа", — зазначила Устинова.

Як спілкуватися без інтернету та мобільного зв'язку

Раніше ми вже писали, що аби спілкуватися з рідними, можна вже зараз встановити кілька месенджерів, які працюють через мережу Bluetooth. Це можуть бути:

  • Bridgefy;
  • Briar;
  • Rumble;
  • Serval Mesh;
  • Vojer;
  • Walkie Talkie;
  • FireChat;
  • Signal Offline Messenger.

Однак памʼятайте, щоб спілкуватися в таких месенджерах, доведеться тримати зарядженим смартфон.

Як довше зберегти заряд телефону

Нагадаємо, в Україні ввели стабілізаційні відключення за графіками НЕК "Укренерго".

В таких умовах потрібно стежити за рівнем заряду в смартфоні, щоб він не вимкнувся в найбільш непідхожий момент. Рекомендується заряджати гаджет, лише коли позначка знаходиться в діапазоні 30-90%.

Так можна довше підтримувати літій-іонний акумулятор у робочому стані. Також забороняється залишати телефон підключеним до зарядного пристрою на ніч, оскільки батарея швидше втратить експлуатаційні можливості.

До речі, сайт Pro Гроші з’ясував, які тарифи наразі діють в українських мобільних операторів на безлімітний інтернет. Ціни відрізняються, тож українці можуть обрати постачальника з найбільш прийнятними для себе пропозиціями.

Також ми повідомляли, що на українців чекає складна зима, і розповідали, що обов'язково має бути у квартирі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.