Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вручати повістки українцям будуть по-новому: які зміни відбудуться незабаром

Розповідаємо, як зміняться правила вручення повісток

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повістки українцям видаватимуть під відеозапис

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські військкомати планують надати бодікамери своїм працівникам для фіксації моменту вручення повісток військовозобов'язаним.

Про це розповіла керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

Відеотехніку вирішили видати після декількох резонансних випадків, коли військові силою вручали повістки людям на вулиці. Відео з такими інцидентами широко поширювали свідки подій в інтернеті.

"Ми над цим працюємо. Оскільки це необов'язковий елемент, але розуміючи, що ось так можуть розвиватися події, ми використали це як спосіб застереження для того, щоб дійсно об'єктивно мати можливість оцінити всю ситуацію, якщо така виникла", — пояснила вона.

Водночас виникнення конфліктних ситуацій під час вручення повісток українцям на вулицях Гуменюк не вважає системними, хоча саме такими їх намагаються видати в соціальних мережах.

"Щодо відео в соцмережах — ми стикалися з тим, що затримання поліцейськими чоловіка зі зброєю, який дуже активно сперечався і чинив опір, знімачі видали як вручення повістки в Одесі. Насправді це було на Миколаївщині, де затримували за побутову сварку. Викликала поліцію жінка, коли вітчим посварився із сином і кидався з ножем", — розповіла військова.

Чому повістки роздають на вулицях та блокпостах

Як пояснив військовий комісар Львівщини Олександр Тищенко, жодного порушення тут немає.

"Громадяни забувають, що, окрім прав, у них також є й обов’язки, серед яких є захист вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України", – розповів він.

Тищенко також зазначив, що українці, зазвичай, ігнорують правила та не повідомляють військкомати про зміни у сімейному стані, стані здоров’я, адреси місця проживання, освіти чи місця роботи. Тому військовим й доводиться роздавати повістки на вулицях чи на блокпостах.

"Ігнорування ними своїх обов’язків, закріплених законодавством, вимушує до проведення заходів з вручення повісток не лише за місцем проживання та роботи громадян, а й у громадських місцях", – додав Ігор Тищенко.

Раніше ми розповідали, чи може військовозобов'язаний отримати повістку від свого роботодавця. Також ми пояснювали, чи вважається законною повістка, яка заповнена "на коліні".

Більше про мобілізацію в Україні ви можете прочитати в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.