Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Із офісу на війну? За якими правилами роботодавець має вручати повістки

З'ясовували, який механізм мобілізації співробітників на офіційному місці роботи

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як роботодавець має вручити повістку працівнику

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Згідно із новими правилами українські роботодавці мають здійснювати військовий облік працівників, а прийняти на роботу військовозобов’язану особу вони можуть лише після взяття її на військовий облік.

Про це йдеться в постанові № 1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів".

Які обов’язки роботодавців

Згідно з текстом документа, жінок, які навчаються на медичних спеціальностях, беруть на військовий облік на останньому курсу.

Роботодавці також зобов’язані подавати до ТЦК комплектування та повідомляти про взяття на роботу та звільнення співробітників, а також надавати інформацію про них, поки вони працюють у компанії.

Роботодавець може вручати повістки своїм підлеглим, але лише якщо отримав відповідне розпорядження від начальника ТЦК.

Правила вручення повістки на роботі

  • роботодавець має видати наказ (розпорядження) про оповіщення військовозобов'язаного, довести його до відома таких осіб під особистий підпис та надіслати копію наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного ТЦК;
  • вручити військовозобов'язаному повістку про явку за викликом до ТЦК;
  • письмово повідомити з наданням витягів із наказів (розпоряджень) відповідним ТЦК про осіб з числа військовозобов'язаних, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні;
  • забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям військовозобов'язаного до відповідного ТЦК.

Як виглядає стандартна повістка

Українцям можуть вручити повістку в будь-якому місці: вдома, на роботі (може прийти керівнику для особистого інформування працівника), на вулиці, у громадському місці тощо. Звісно, силоміць затримувати й доставляти людину в ТЦК та СП (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, інша назва – військкомат) ніхто не може, але дати в руки листок із наказом з’явитися у центр – стандартна справа.

Під час мобілізації роздають невеликий аркуш паперу з контактною та особистою інформацією. У верхній частині повістки вказані прізвище, ім'я та по батькові військовозобов'язаного, нижче – наказ з’явитися за місцем виклику, під цим текстом – підпис військового комісара з печаткою. Внизу листка особа, яка отримала повістку, також має розписатися.

Однак, не існує єдиного зразка повістки. Зокрема, можуть змінюватися формулювання: буде написано не "наказ, наказую", а "пропоную з’явитися" тощо. Проте наслідки ігнорування документа не залежать від формулювань у тексті. Неявка при будь-якій формі – прохальній чи наказовій – тягне за собою однакову адміністративну чи кримінальну відповідальність.

Також ми писали про те, чи законно видають повістки на вулицях та чому викликають до військкомату. Крім того, повідомляли в яких випадках добровольців не мобілізують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.