Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ВПО не можуть скористатися послугами Дії – в чому проблема

Міністерство цифрової трансформації спільно з Мінсоцполітики почали оновлювати в Дії послуги для внутрішньо переміщених осіб

Фото: УНІАН

В Дії стали недоступними послуги для ВПО

Фото: УНІАН

З 1 листопада українці не зможуть користуватися сервісами Дії, які стосуються комплексної допомоги ВПО. Міністерство цифрової трансформації та Міністерство соціальної політики взялися до оновлення послуг, тож деякий час вони будуть недоступні для оформлення онлайн.

Про це повідомила пресслужба Дії в Telegram.

Після внесення змін внутрішньо переміщенні особи зможуть отримати необхідні послуги більш зручними способами. Зокрема, планується додати такі оновлення:

  • оформлення фінансової допомоги для всієї сім’ї одразу – чоловіка, дружини, батьків, дітей;
  • виплати для дітей, які народилися після вимушеної зміни місця проживання;
  • посилення фокусу на українцях, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Водночас як і раніше працюватимуть послуги зміни фактичного місця проживання та скасування статусу ВПО. Щоб отримати необхідну довідку чи оформити виплати, потрібно звернутися до найближчого Управління соціального захисту населення або ЦНАПу, оскільки онлайн-послуги тимчасово недоступні.

Внутрішньо переміщені особи матимуть фінансову допомогу від держави ще кілька місяців, оскільки їм автоматично продовжили виплати з 1 серпня на пів року. Звісно за умови, що особа відповідає критеріям, які дозволяють претендувати на кошти.

Що зміниться у схемі державних виплат ВПО

Раніше ми розповідали, що з 1 листопада наберуть чинності зміни стосовно грошового забезпечення переселенців. Відтепер нашим громадянам, які вперше реєструються на виплати, не потрібно тягнути всіх членів родини. Буде достатньо одного представника, який оформить допомогу на кожного родича.

В уряді впевнені, що нововведення допоможе мінімізувати бюрократію, тобто процес розгляду документів, на підставі яких людина отримує статус ВПО. Адже все відбуватиметься онлайн і з залученням тільки однієї особи.

Плюс варто зазначити, що до кінця січня 2024 року переселенцям із активним статусом взагалі не потрібно нікуди звертатися для продовження фінансової підтримки. Лише коли умови надання виплат почнуть переглядати, тоді доведеться знову активізувати сили. Наразі внутрішньо переміщені особи мають право на щомісячні нарахування в розмірі 2 000 грн (для дорослих) і 3 000 грн (для дітей).

Але це не означає, що українці не можуть втратити виплати до того часу. Адже регулярно ведуться перевірки, через які чимало ВПО залишаються без грошового забезпечення. Наприклад, відмовити у статусі можуть через повернення на постійне місце проживання, переселення за кордон на понад 30 календарних днів, неправдиві дані, дороговартісні покупки тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що виплати ВПО під загрозою і розповідав, що може змінитися для переселенців-клієнтів Ощадбанку. Також ми повідомляли, що паспорт в Дії не приймуть на українському кордоні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.