Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Паспорт в Дії не приймуть на українському кордоні – в чому причина

Громадяни України не можуть виїхати за кордон, показавши цифровий паспорт у мобільному додатку

Фото: УНІАН

Документи в Дії не допоможуть українцям перетнути кордон

Фото: УНІАН

Щоб перетнути державний кордон України, людина повинна надати співробітникам ДПСУ фізичний закордонний паспорт. За документом в Дії виїхати неможливо, це тільки допоможе ідентифікувати особу, але не полегшить сам процес.

Деталі розповів начальник відділу організації̈ прикордонного контролю штабу Західного регіонального управління Держприкордонслужби Ігор Матвійчук.

Він зауважив, що траплялися випадки надання фальшивих довідок і документів, використовуючи підроблений застосунок у смартфоні. Під час перетину кордону деякі українці можуть вдаватися до обману, тому для мінімізації таких випадків ухвалили рішення не узгоджувати виїзд за цифровим аналогом паспорта.

"Закордонний паспорт має бути наявним фізично. Проте ми можемо прийняти документи в Дії, які, наприклад, підтверджують, що особа має інвалідність", – зазначив Матвійчук. Також прикордонники приймають пенсійне електронне посвідчення.

Паспорт громадянина стане у пригоді, щоб швидко ідентифікувати особу людини, яка хоче перетнути кордон. Тож повністю відмовлятися від роботи з Дією службовці не планують. Бо що стосується технічних можливостей, то фантазія чоловіків вражає: аби покинути територію України, вони вдаються до серйозних маніпуляцій з програмним забезпеченням.

"Людина стверджувала, що він – багатодітний батько, показує нам три свідоцтва в додатку. А при прискіпливій перевірці з'ясувалося, що він намагався ошукати прикордонників, демонструючи фальшиві свідоцтва в підробленому додатку", – розповів начальник відділу.

Отже українцям не варто сподіватися на спрощення перетину кордону за наданням цифрового паспорта. Це не обмеження прав, уточнив Ігор Матвійчук, а рішення для уникнення махінацій.

Штрафи за незаконний виїзд з України

Раніше ми розповідали, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується штрафувати військовозобов’язаних чоловіків за неправомірний виїзд під час повномасштабної війни. Якщо людина перетнула державний кордон, використавши лазівку, і не має документів, що підтверджують право на подорож, то для повернення на Батьківщину повинна заплатити великий штраф.

Йдеться про суму в розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на рік, коли здійснюється повернення. У 2023 році це 26 840 грн, причому гроші необхідно рахувати за кожен місяць відсутності.

Штраф повинен піти на потреби Збройних сил, тож військовозобов’язані будуть фінансово допомагати армії, якщо не хотіли вступати в лави ЗСУ. Покарання у вигляді добровільно-примусових грошових внесків буде застосовуватися для всіх чоловіків віком від 18 до 60 років, які покинули Україні, не маючи підстав для відстрочки від військової служби.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що чоловікам можуть узаконити перетин кордону та розповідав, яку суму доведеться регулярно платити. Також ми повідомляли, в якому пункті пропуску встановили камери автоматичної фіксації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.