Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Воєнний стан в Україні: чи потрібні роботодавцям військово-облікові документи працівників

Розповідаємо, що загрожує військовозобов'язаним українцям, якщо вони не нададуть військово-облікові документи під час працевлаштування або звільнення

Фото: УНІАН,  Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чи потрібні військово-облікові документи роботодавцям

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

З січня 2023 року в Україні діють нові правила військового обліку, які були затверджені Кабінетом міністрів на фоні воєнного стану та загальної мобілізації.

Тим часом у Федерації профспілок України повідомили, чи потрібно військовозобов'язаним громадянам надавати військово-облікові документи своїм роботодавцям.

Чи можна влаштуватися на роботу без військово-облікових документів?

Отже, у частині другій статті 24 Кодексу законів про працю України (КЗпП) йдеться про те, що під час укладення трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а у випадках, передбачених законодавством, – також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

Водночас щоби мати актуальні дані про своїх співробітників, роботодавець повинен вести та регулярно оновлювати різноманітні облікові документи. Наприклад, до обов'язків роботодавця належить взяття кожного нового працівника на військовий облік у ТЦК та СП та довести до його відома під особистий підпис Правила військового обліку. Про звільнення з роботи кожного працівника роботодавець теж має інформувати відповідні ТЦК та СП.

Які військово-облікові документи роботодавець має отримати від працівника

До таких документів належать:

  • приписне посвідчення (для призовників);
  • військовий квиток чи тимчасове посвідчення (для військовозобов’язаних);
  • військовий квиток (для резервістів).

Ненадання цих документів працівником, який працює на одного роботодавця тривалий час, не може бути підставою для звільнення.

У Федерації профспілок України підкреслили, що роботодавець зобов'язаний слідкувати за Списками персонального військового обліку на підприємствах, а тому може перевіряти в громадян наявність військового квитка у паперовій формі або в електронній (з використанням мобільного застосунку "Дія") як під час оформлення на роботу, так і у вже найнятих робітниках.

Раніше ми розповідали, чи дозволять одружитися українцям без військового квитка під час війни. Також ми писали, що не можуть робити чоловіки, які не встали на військовий облік.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.