Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Воєнний стан в Україні: чи можуть чоловіки одружитися, лікуватися та працювати без військового квитка

Чоловіки призовного віку мають стати на військовий облік, аби мати змогу працевлаштуватися та навчатися під час воєнного стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Куди чоловікам потрібно надавати військово-облікові документи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану всі чоловіки призовного віку мають стати на військовий облік, аби мати можливість офіційно працевлаштуватися або навчатися. Проте, чи може відсутність військового квитка якось позначитися на лікуванні чи одруженні військовозобов'язаного?

Про це розповів начальник сектору комплектування Київського міського ТЦК та СП полковник Олександр Коновалов у коментарі виданню АрміяInform.

За його словами, під час воєнного стану приймати на роботу або зараховувати на навчання чоловіків призовного віку можуть лише після підтвердження того, що вони перебувають на військовому обліку.

Загалом військово-облікові документи передбачені для трьох категорій громадян:

  • для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • для військовозобов’язаних — військовий квиток чи тимчасове посвідчення;
  • для резервістів — військовий квиток.

Чи вплине відсутність військово-облікових документів на лікування або одруження

Олександр Коновалов зазначив, що заяву від чоловіка у РАЦС можуть прийняти навіть у разі відсутності військово-облікового документа.

"Людина подає до відділу державної реєстрації актів цивільного стану документи. Згодом РАЦС подає до районного ТЦК інформацію, що зареєстровано шлюб чи розлучення", – каже полковник.

Щодо лікування, то наразі в чинному законодавстві не існує жодних обмежень щодо лікування військовозобов’язаного в закладах охорони здоров’я.

Звільнитися з військової служби громадяни можуть після оголошення демобілізації або завершення воєнного стану, якщо в них закінчилися строки служби.

Коли військові можуть звільнитися зі служби

Під час дії воєнного стану військові можуть звільнитися зі служби за таких обставин:

  • за віком ― у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;
  • за станом здоров’я ― на підставі висновку військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;
  • у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;
  • за сімейними обставинами.

Раніше ми розповідали, який штраф можна отримати за неявку до військкомату після вручення повістки. Також ми писали, чи може військовий, якого звільнили зі служби, виїхати з України. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.