Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові правила військового обліку – про що варто знати українцям

На військовий облік можуть стати жінки, однак це можливо лише за власним бажанням

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кабінет міністрів затвердив новий порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Саме тому українців чекають певні зміни. Громадянам варто підготуватися до серйознішого контролю за взяттям на облік, цифровізації багатьох процесів, обміну даними між різними органами влади, реєстрами та працедавцями громадян, які підлягають обліку тощо.

Про це пише йдеться у постанові.

Нова класифікація видів військового обліку

Відтепер військовий облік, окрім поділу на облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів, розділяється також ще на кілька видів.

З урахуванням обсягу та деталізації:

  • персонально-якісний (передбачає облік персональних та службових даних стосовно призовників, військовозобов'язаних та резервістів за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання, які узагальнюються в облікових документах та вносяться до Єдиного державного реєстру);
  • персонально-первинний (облік відомостей стосовно призовників, військовозобов'язаних та резервістів за місцем їх проживання у відповідній адміністративно-територіальній одиниці — тобто його можуть вести виконавчі органи сільських, селищних, міських рад);
  • персональний (облік відомостей за місцем роботи (служби) або навчання — покладається на керівників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій).

За призначенням:

  • загальний — на такому обліку перебувають військовозобов'язані та резервісти, які не заброньовані за державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями на період мобілізації та на воєнний час;
  • спеціальний — це військовозобов'язані, які відповідно до закону Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію заброньовані за державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та на воєнний час.

Хто має бути на військовому обліку

На нього мають ставати призовники з 16 років до 27 років, а також:

  • військовозобов’язані;
  • резервісти, які не досягли граничного віку перебування у запасі;
  • жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність.

А також за власним бажанням на військовий облік можуть стати жінки, що мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони.

Обов'язки призовників, військовозобов'язаних та резервістів:

  • перебувати на військовому обліку за зареєстрованим місцем проживання;
  • прибути на виклик уповноважених органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку, призову на службу або збори;
  • не міняти місце проживання після оголошення мобілізації та у воєнний час без дозволу керівника ТЦК;
  • протягом 7 днів з дня переїзду на нове місце проживання особисто прибути з паспортом та військово-обліковими документами для взяття на військовий облік;
  • протягом 7 днів особисто повідомляти органи про зміну персональних даних;
  • негайно повідомляти ТЦК про втрату військово-облікового документа;
  • не рідше одного разу на п'ять років звіряти свої персональні дані з обліковими даними ТЦК;
  • щороку до 1 жовтня подавати документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на строкову військову службу.

Облік військовозобов'язаних за кордоном

Якщо призовники, військовозобов'язані та резервісти, виїжджають за кордон менше, ніж на три місяці, то зніматися з військового обліку в Україні не потрібно. Якщо більше, ніж на три місяці, то вам потрібно особисто прийти до територіального центру комплектування з документами, що підтверджують виїзд за кордон.

Після цього вам варто стати на військовий облік у закордонній дипломатичній установі України. Перебування на консульському обліку можливе лише в одній країні терміном на рік, однак потім можна продовжити.

Як приймати на роботу та навчання

На роботу чи навчання можуть приймати лише після підтвердження того, що ви перебуваєте на військовому обліку. Тобто мають перевіряти:

  • для призовників – посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • для військовозобов'язаних – військовий квиток чи тимчасове посвідчення;
  • для резервістів – військовий квиток.

Місцева влада може перевіряти дані військовозобов’язаних

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад ведуть картки первинного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Щомісяця до 5 числа вони повинні повідомляти територіальні центри комплектування, якщо хтось змінив місце проживання чи прибув з мобілізаційним розпорядженням.

Раніше ми розповідали, з кого складається військовий резерв України. Також ми писали, за яких обставин військовий може змінити місце служби. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.