Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: що заборонено чоловікам, які не стали на облік

Переселенці без довідки з військкомату не зможуть отримати низку адміністративних послуг

Фото: scanpix. Колаж: Pro Гроші

Чоловіки-ВПО воинні стати на облік, якщо не хочуть позбавитися важливих послуг

Фото: scanpix. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація, яку продовжать до лютого 2023 року. Оскільки досі тривають активні бойові дії, громадяни не поспішають повертатися додому та позбуватися статусу вимушено переміщених осіб.

Деталі пише ТСН.

Якщо чоловік є військовозобов’язаним, то має дотримуватися Правил військового обліку. В них зазначено, до всього, що без довідки з територіального центру комплектування та соціальної підтримки неможливо задовольнити деякі потреби. ВПО обмежені в адміністративних послугах та офіційному працевлаштуванні, проте не варто сприймати це як покарання чи утиски.

Начальник Львівського обласного центра комплектування полковник Олександр Тіщенко зазначив, що встановлений законом порядок отримання адміністративних послуг передбачає надання громадянином України ряду документів, серед яких – військово-обліковий квиток.

Вимушено переміщені особи, будучи військовозобов’язаними та резервістами, змінивши місце перебування, повинні повідомити про таку обставину та стати на військовий облік. У зворотному випадку такі послуги як реєстрація чи розірвання шлюбу, реєстрація місця проживання, продаж нерухомого майна тощо недоступні.

Більше того, офіційно працевлаштуватися теж буде нелегко, оскільки керівництво попросить надати військово-обліковий документ або довідку, яка його заміняє. Тож ВПО не рекомендується "бігати" від військкомату, оскільки це передбачає деякі труднощі та може порушити особисті плани.

Скільки ще триватиме мобілізація

Зрозуміло, що після чергового голосування Верховної Ради щодо продовження воєнного стану, яке має відбутися не пізніше 21 листопада, загальна мобілізація також автоматично продовжиться. Згідно з документами, термін дії збільшиться на 90 днів – до 19 лютого 2023 року. Постає питання, чи будуть оголошувати додаткову хвилю мобілізації у цей період.

За словами заступниці міністра оборони Ганни Маляр, станом на листопад немає потреби набирати нових людей в армію. Якщо ж ситуація на фронті зміниться у негативну для України сторону, можливо, доведеться збільшити чисельність війська.

Громадян просять свідомо ставитися до необхідності обліку в територіальному центрі комплектування, адже маючи актуальну інформацію щодо кількості резервістів, держава зможе максимально швидко провести додаткову мобілізацію за необхідності. Від цього залежать успіхи на полі бою та звільнення українських територій від окупантів.

Нагадаємо, що ігнорування повістки може призвести до адміністративної або кримінальної відповідальності. Максимальний штраф за неявку до військкомату – 8 500 грн, а позбавити волі судовим рішенням можуть строком від трьох до п’яти років.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки служитимуть чоловіки, які отримали повістки. Також ми повідомляли, яке максимальне покарання за неявку до військкомату.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.