Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військовим купили куртки, які втричі подорожчали у дорозі – що відомо про скандал

На засіданні Антикорупційного комітету з'ясували, що зимові куртки для українських військових, куплені восени 2022 року, коштували втричі дорожче

Фото: УНІАН, Pexels, rmtg.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Міноборони закупило куртки для ЗСУ за завищеними цінами

Фото: УНІАН, Pexels, rmtg.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Міністерство оборони уклало угоду з турецькою фірмою восени 2022 року про купівлю одягу для українських бійців. Але під час транспортування дивним чином ціна на партію курток підскочила втричі (порівнюючи цифри в документах обох країн).

Про це розповів народний депутат Ярослав Железняк в Telegram.

Розгляд справи відбувся 23 серпня на засіданні Антикорупційного комітету за участі нардепа і представників з оборонного комітету. Результати виявилися невтішними: за зимові куртки для військовослужбовців дійсно переплатили, причому втричі.

Постачальником одягу була турецька фірма Vector Avia. Железняк навів експортні інвойси, наявні в електронній базі e-Arsiv Fatura, та порівняв їх з документами, за якими товари завезли в Україну. Чомусь у Туреччині одна куртка коштувала майже 30 доларів, а після перетину митниці ціна підскочила до 90 доларів.

Як результат – заробіток тільки на одній поставці становив приблизно 300 тисяч доларів. Всього в одній партії було шість поставок на загальну суму 30 млн доларів.

Порівняння експортних інвойсів у Туреччині та Україні
Порівняння експортних інвойсів у Туреччині та Україні
Фото: Ярослав Железняк/Telegram

Щобільше, питання виникли й до якості одягу. Адже бійцям ЗСУ дісталися не теплі зимові куртки, що захищають від холоду та морозів, а легкі аналоги, пошиті з літньої чи просто поганої тканини. Середня вага одного виробу становила приблизно 1 кілограм, що не відповідає реальному стану речей.

В Міноборони намагалися виправдати обвинувачення і продемонстрували куртку нібито від фірми Vector Avia, аби довести, що вона справді зимова.

"Але ми швидко з’ясували, що форма з іншої партії. Не тієї, по якій було заниження ціни та по якій зараз СБУ веде справу по якості. Та і важить явно більше. А перевірити хоч якось, звідки ця форма, неможливо. Спроба ввести в оману журналістів і депутатів не спрацювала", – констатував Железняк.

І зауважив, що далі справою займатимуться правоохоронні органи, яким доведеться з’ясовувати, чому для контракту обрали саме цю турецьку компанію, яким чином пройшла оплата (до речі, відбулася повна передоплата замовлення) тощо.

В Україні платитимуть викривачам корупції

Раніше ми розповідали, що Національна агенція з питань запобігання корупції хоче розробити портал для викривачів подібних злочинів. Вже з вересня поточного року планують запустити анонімну платформу, де будь-яка людина зможе залишити повідомлення про корупційну схему. Далі за надану інформацію будуть братися співробітники компетентних органів.

Хороша мотивація – оплата викривачам. Якщо за допомогою анонімної наводки вдасться запобігти зловживанню службовим становищем і неправомірному збагаченню на посаді, людина отримає винагороду в розмірі 10% від суми, яку вдалося викрити. На думку Агенції, це допоможе мінімізувати злочинні випадки в Україні та побудувати нульову толерантність до корупції серед населення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому Нафтогаз скасував 45 млн гривень премій трьом облгазам. Також ми повідомляли про легенду корупційних схем і зрадника України та розповідали, хто зміг домогтися скасування санкцій ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.