Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізованих працівників звільнять? Що треба знати після отримання повістки

Повістки про призов на службу військовозобов'язаних можуть надійти безпосередньо на підприємство чи в офіси компаній

Фото: Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Мобілізувати українців можуть на роботі

Фото: Міноборони. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація, під час якої повістки можуть вручати на підприємствах, заводах та в офісах різних компаній. Однак робоче місце за мобілізованим робітником залишається.

Про це повідомляє сайт Pro Гроші.

Після мобілізації працівник повинен залишити своє робоче місце на невизначений час. При цьому, якщо до 19 липня за мобілізованими українцями зберігалася зарплата, то тепер її не виплачують.

Уряд пояснив таке рішення тим, що мобілізація досить масштабна, і якщо з одного підприємства чи заводу заберуть хоча б 20% працівників, то роботодавець просто збанкрутує.

При цьому робоче місце за мобілізованим робітником залишається. Тобто після того, як чоловік або жінка повернуться з фронту, вони мають право повернутися на ту ж посаду, на якій працювали до цього.

Чи можуть звільнити мобілізованого

Якщо працівникові прийшла повістка, то існує й спеціальна процедура його звільнення:

  • Працівник повідомляє роботодавця про факт мобілізації. Здебільшого для цього потрібно написати спеціальну заяву.
  • Роботодавець видає наказ про звільнення з роботи у зв'язку з мобілізацією – в документі зазначається, що робоче місце за працівником залишається.

Чи можуть мобілізувати українця з біржі праці

Після того як українця зі статусом безробітного мобілізують до лав ЗСУ, його знімають з реєстрації у центрі зайнятості.

Відповідно до чинного законодавства, українці, які проходять військову службу, належать до зайнятого населення. Мобілізованого знімають з реєстрації в службі зайнятості ще й тому, що під час мобілізації громадяни не можуть шукати роботу та відвідувати центр зайнятості.

Після отримання повістки безробітний повинен надати її копію або витяг з наказу військового комісару про призов військовозобов'язаного на військову службу до центру зайнятості. Далі спеціаліст центру зайнятості приймає рішення про припинення реєстрації безробітного.

Разом із припиненням реєстрації людини як безробітного, зупиняється й виплата грошової допомоги.

У який спосіб можна отримати повістку

Повістка має бути вручена лише особисто. Її не можна передати через батьків чи дружину. При цьому, якщо військовозобов'язаний відмовляється від повістки, повинен бути складений відповідний акт із підписами уповноважених осіб та свідків.

Лист з військомату може надійти і на підприємство. Тоді відповідальний за ведення військового обліку зобов'язаний вручити повістку військовозобов'язаному працівнику під підпис. Якщо працівник відмовляється від отримання повістки, складається акт про відмову від підпису та отримання повістки, після чого документ направляють до військкомату.

Крім штрафів за відмову від повістки, треба пам'ятати, що поліція має право здійснювати адміністративне затримання військовозобов'язаних та доставляти їх до територіального центру комплектування.

Також є окрема стаття у Кримінальному кодексі, яка передбачає позбавлення волі на строк до 5 років за ухилення від мобілізації.

Раніше ми писали про те, з якими хворобами не забирають на фронт. Також ми пояснювали, що буде, якщо відмовитися від повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.