Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Неявка за повісткою – яке реальне покарання під час загальної мобілізації

Яка відповідальність встановлюється при ухиленні – регулює ст. 336 Кримінального кодексу України

Колаж: Pro Гроші

В Україні існує адміністративна і кримінальна кара за ухилення від мобілізації

Колаж: Pro Гроші

Мобілізація в Україні триває майже 9 місяців, її найближчий термін спливає 21 листопада. Повістки отримують українці, що підлягають призову та можуть виконувати воєнний обов’язок. Але бувають випадки ухилення від мобілізації, за що передбачена адміністративна і кримінальна відповідальність.

Яка саме – розповів юрист Ростислав Небельський виданню NV.

Повістки бувають різних видів, від чого відштовхується суд при призначенні покарання. Наприклад, якщо ви проігнорували документ, який наказує з’явитися у територіальний центр комплектування для уточнення особистих даних і визначення призначення у воєнний час, очікуйте штрафу в розмірі 3 400-5 100 грн, відповідно до ст. 210 Кодексу про адміністративні правопорушення України.

Існує ст. 337 Кримінального кодексу, яка передбачає ухилення від мобілізація після того, як про неї попередив керівник ТЦК. Ситуація наступна: через телефонну розмову українця повідомили, що він зобов’язаний прийти у центр. Факт поінформування зафіксований та оформлений у належному процесуальному порядку. Але людина не з’явилася у вказаний період. Отже суд може притягнути особу до кримінальної відповідальності і призначити штраф 5 100-8 500 грн, або змусити до виконання виправних робіт протягом року.

Нарешті, ст. 336 ККУ визначено, що особа, яку признали повністю придатною до служби після отримання мобілізаційного розпорядження, але яка ухилилася від проходження медкомісії чи інших зобов’язань, може бути позбавлена волі строком від трьох до п’яти років.

Кого звільняють від мобілізації

Ростислав Небельський зауважив, що українські судові прецеденти рідко встановлювали реальне ув’язнення. Найчастіше людині дозволяли не відбувати покарання у в’язниці, але накладали на неї обов’язки, як от необхідність періодично з’являтися у відповідні органи, щоб відмітитись, або повідомляти про зміну місця проживання. Як тільки термін покарання спливе, вважається, що особа його відбула.

Законодавством визначено перелік хвороб, які звільняють українців під мобілізації. Якщо ви отримали повістку, проте за станом здоров’я не підлягаєте службі, зверніться до територіального центру комплектування та соціальної підтримки з відповідними підтверджуючими документами.

Це може бути медична довідка про перебіг хвороби, яка перебуває у списку таких, що звільняють від призову. Йдеться про деякі інфекційні та вірусні захворювання, новоутворення й низку онкологічних хвороб, недоліки зору та слуху, проблеми з травленням і органами дихання, розлади психіки, шкірні аномалії тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як виглядає повістка до військкомату. Також ми повідомляли, хто не підлягає призову на військову службу за станом здоров’я.

Більше новин про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.