Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військкомати – все? Українцям розповіли, де чекають призовників після вручення повістки

Розповідаємо, чим нові повістки відрізняються від попередніх

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'явилися нові повістки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні впровадили новий зразок для повісток, які отримують військовозобов'язані під час мобілізаційних заходів у рамках воєнного стану.

Про це розповів керівник Тернопільського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Ігор Гусєв.

Що змінилося у повістках

Як пояснив військовий, якщо раніше у повістках українцям наказували з'явитися до військкомату, то відтепер у документі вказано, що військовозобов'язаний повинен відвідати територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК). Також у повістках розширили список документів, з якими громадяни мають прибути до ТЦК.

Варто зазначити, що отримання повістки зовсім не означає, що громадянина одразу заберуть на фронт. У більшості випадках у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки просто оновлюють дані про призовника. Так відбувається через те, що українці вкрай рідко повідомляють інформацію про себе, тож уточнити дані вдається лише після того, як громадянин отримує повістку і з'являється в ТЦК.

Отже, для звіряння та уточнення даних військовозобов'язаному необхідно мати з собою наступні документи:

  • паспорт;
  • військовий квиток;
  • приписне свідоцтво;
  • ІПН (ідентифікаційний номер), якого раніше у військкоматі не вимагали.

А ще, як розповів Гусєв, у повістці з'явився пункт про відповідальність за неявку військовозобов'язаного до ТЦК без поважної на це причини.

Чому повістки роздають на вулицях та блокпостах

За словами військового комісара Львівщини Олександра Тищенка, навіть якщо військовозобов'язаний отримує повістку на вулиці — ніякого порушення законодавства у цьому немає.

"Громадяни забувають, що, окрім прав, у них також є й обов’язки, серед яких є захист вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України", – зазначив комісар.

Він також зазначив, що вручати повістки на вулицях чи блокпостах необов'язково, але українці часто ігнорують законодавство та не повідомляють орган, де вони перебувають на військовому обліку, про зміни у сімейному стані, стану здоров’я, адреси місця проживання, освіти чи місця роботи.

"Ігнорування ними своїх обов’язків, закріплених законодавством, вимушує до проведення заходів з вручення повісток не лише за місцем проживання та роботи громадян, а й у громадських місцях", – підкреслив Ігор Тищенко.

Раніше ми розповідали, кого з українців після мобілізації можуть одразу відправити на фронт навіть без навчання. Також ми писали, кого набирають до піхоти під час мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.