Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: кого можуть відправити на фронт без навчання

Українцям пояснили, хто може потрапити до бойових військових частин відразу після призову

Фото: УНІАН, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, хто може потрапити в зону бойових дій

Фото: УНІАН, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Під час мобілізації деяких українців можуть відразу відправити на фронт без навчання.

Про це заявив начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковник Роман Горбач.

Він пояснив, що у більшості випадків українців викликають до військкоматів, щоб уточнити військово-облікові дані. А рішення про мобілізацію громадянина приймається вже після висновку медкомісії про придатність до військової служби.

Кого відправляють відразу на фронт

Горбач пояснив, що українців, які раніше не проходили службу, призивають спочатку до навчальних центрів. Там їх навчають за визначеними спеціальностями. Після чого військовослужбовці прибувають до військових частин на конкретні посади.

Однак є й ті, кого відправляють відразу на фронт.

"Громадяни, які мобілізуються з досвідом військової служби та нетривалою перервою у проходженні служби можуть відправлятися одразу до бойових військових частин", – пояснили у Командуванні сухопутних військ ЗСУ.

Там уточнили, що сьогодні українській армії потрібні фахівці як на нові зразки озброєння, надані партнерами, так і для поповнення втрат. У першу чергу мобілізують особовий склад за визначеними обліково-військовими спеціальностями.

За яких обставин військовий може змінити місце служби

Українські військовослужбовці можуть подати рапорт про переведення на нове місце служби з однієї частини до іншої, якщо цього вимагає стан здоров'я, або у випадку проблем зі здоров'ям когось із членів сім'ї. Це передбачено Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах.

Змінити місце військової служби можна у таких випадках:

  • на утриманні перебуває дружина (чоловік), неповнолітні діти, повнолітні діти-учні (студенти) навчальних закладів на денній формі;
  • є діти-інваліди I або II групи, за якими потрібен догляд;
  • присутність непрацездатних батьків військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка);
  • утримання братів/сестер військового та його (її) дружини (чоловіка).

Для переведення військового на нове місце служби потрібно подати рапорт командиру військової частини. Крім того, необхідно надати відповідний медичний висновок щодо проблем зі здоров'ям.

Раніше ми пояснювали, що таке військовий резерв і з кого складається. Також ми розповідали, чим загрожує порушення правил мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.